Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept: Viktor Orban aseamănă UE cu fosta Uniune Sovietică

Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept: Viktor Orban aseamănă UE cu fosta Uniune Sovietică

Ungaria nu poate accepta o legătură între accesul la fondurile europene şi respectarea criteriilor privind statul de drept pentru că aceasta ar însemna că Uniunea Europeană funcţionează la fel ca fosta Uniune Sovietică, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

Şeful executivului ungar a menţionat că a discutat joi cu cancelarul german Angela Merkel pe acest subiect. ''A trebuit să îi spun că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată - este nevoie de o majoritate de două treimi aşa că nu o putem bloca - atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică'', a declarat Orban la postul public de radio.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un ''şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective''.

''Nu este ceea ce am dorit ... nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică'', a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, principalul aliat al lui Orban în acest dosar, a trimis o scrisoare instituţiilor UE în care ameninţă să respingă bugetul multianual al UE (2021-2027) dacă accesul la fondurile europene este condiţionat de respectarea statului de drept.

La 5 noiembrie, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind un ''regim general de condiţionalitate'' prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare ''Next Generation'' vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat oficial de plenul PE şi de Consiliu.

Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro. Eurodeputaţii cer de asemenea garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital, şi consideră insuficientă suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...