Conducerea Dacia: Protestul salariaților a fost incorect; prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea și sănătatea angajaților

Conducerea Dacia: Protestul salariaților a fost incorect; prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea și sănătatea angajaților

Conducerea societății Automobile Dacia califică protestul de vineri al salariaților de la Mioveni față de condițiile de transport ca fiind o acțiune incorectă, în condițiile în care administrația a arătat, prin acțiunile sale, că se preocupă de securitatea și sănătatea angajaților.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Direcția Comunicare Dacia, situația mijloacelor de transport s-a aflat în atenția conducerii societății, problemele fiind discutate inclusiv cu sindicatele.

"Marți, 29 noiembrie, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă (CCSM), în cadrul căreia președintele — director general al Automobile Dacia și reprezentanții Sindicatului Automobile Dacia au stabilit împreună acțiuni care au fost apoi comunicate angajaților. Printre acțiunile deja întreprinse se numără și solicitarea ca Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Registrul Auto Român (RAR) să verifice din nou, cât mai curând posibil, dacă societățile care asigură transportul salariaților respectă toate prevederile legale. Președintele — director general a fost pe teren pentru a vedea starea autobuzelor", se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, Automobile Dacia colaborează cu trei operatori independenți pentru transportul salariaților săi, cele trei societăți și mijloacele lor de transport fiind autorizate și certificate de autoritățile competente.

"Astăzi, 2 decembrie, în ciuda acțiunilor clarificate, comunicate și stabilite în ședința respectivă, acțiuni care țin de responsabilitatea Automobile Dacia, un protest incorect, la care au participat câteva sute de angajați, a fost organizat în afara uzinelor. Protestul a generat pierderi de producție. Președintele — director general reafirmă faptul că prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea și sănătatea angajaților atât la locul de muncă, cât și în timpul deplasării la și de la locul de muncă. Planul de acțiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc în cadrul CSSM", se mai menționează în comunicat.

Peste o mie de salariați de la Uzina Dacia din Mioveni au participat, vineri dimineață, la un protest spontan față de condițiile de transport, după ce mai multe autobuze cu care fac naveta au fost implicate în accidente în ultimele luni.

Angajații care au ieșit din schimbul de noapte au refuzat să urce în autobuzele care îi așteptau și s-au strâns pe platoul din fața uzinei. Lor li s-au alăturat și salariați care urmau să intre în următorul schimb, producția fiind astfel întreruptă timp de o oră.

Oamenii s-au arătat nemulțumiți de starea în care se află mijloacele de transport, dar și de lipsa de experiență a șoferilor.

"Absența școlilor profesionale se vede și la ei. Mai sunt școli pentru șoferi? Îi luăm de pe stradă, le dăm carnetul (...) și punem viața a 40 de oameni în mâna unui copil care dorește și el să aibă de lucru, dar el nu are o calificare necesară. El nu știe că nu are voie să urce într-o mașină care nu are sistem de siguranță", a spus viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache.

Protestul a fost determinat de două accidente colective în care au fost implicate autobuze ale firmelor care asigură transportul angajaților de la Dacia.

Pe 2 august, două autobuze cu muncitori au intrat în coliziune pe o șosea din localitatea argeșeană Vulturești, autoritățile activând planul roșu de intervenție. În urma evenimentului rutier, 13 persoane au fost transportate la spitalele din Pitești și Mioveni.

Ultimul accident a avut loc pe 25 noiembrie, la Pitești. Două autobuze în care se aflau peste 80 de angajați de la Dacia s-au ciocnit violent, 17 persoane fiind rănite.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…