Conducerea SCJU Târgu Mureș: Așteptăm ancheta DNA în cazul achiziției de dezinfectanți

Conducerea SCJU Târgu Mureș: Așteptăm ancheta DNA în cazul achiziției de dezinfectanți

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a declarat marți, după anunțul făcut de Ministerul Sănătății că va sesiza Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală în privința unor constatări ale Corpului de control, că achiziția de dezinfectanți s-a făcut prin licitație electronică și că nu au fost contestații nici față de aceasta, nici față de caietul de sarcini și că așteaptă ancheta.

Printre acuzațiile aduse SCJU Târgu Mureș figurează faptul că achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-ar fi făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia a fost 'restricționată artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina'.

'Dacă Corpul de Control al Ministerului Sănătății care a efectuat în luna mai o verificare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș consideră că sunt fapte pentru care trebuie să se pronunțe DNA, atunci așteptăm ancheta DNA și în funcție de rezultatele anchetei vom vedea dacă dânșii au dreptate sau nu. De introducerea acestor standarde de calitate în mod 'eronat și nejustificat' trebuie să răspundă cel care a întocmit caietul de sarcini. Pe de altă parte, având în vedere faptul că achiziția de dezinfectanți la SCJU Târgu Mureș s-a făcut printr-o licitație electronică și acest caiet a stat pe SEAP 45 de zile dacă nu mă înșel și nu au existat nici clarificări, nici contestații din partea altor firme, nu știu de ce se consideră că aceste standarde sunt nejustificate. Dacă firmele concurente considerau că aceste standarde erau nejustificate, puteau să ceară clarificări sau să conteste caietul de sarcini. Neexistând neclarificări și contestații, este părerea dânșilor', a declarat presei Claudiu Puiac.

Managerul SCJU Târgu Mureș a arătat că nu a contribuit la elaborarea caietului de sarcini, nu a impus nicio condiție și că aceasta este atribuția unui serviciu specializat din cadrul spitalului.

'Întotdeauna trebuie să luăm în calcul că există posibilitate și de eroare umană la întocmirea unui caiet de sarcini. Tocmai de aceea aceste caiete de sarcini au stat pe licitație electronică și spun din nou că nu s-au cerut clarificări, nu au existat contestații din partea niciunei firme concurente amintite de către cei de la Ministerul Sănătății. Este un caiet de sarcini întocmit de către specialiști, eu chiar nu mă pricep la standardele alimentare, industriale etc.', a susținut Puiac.

În privința constatării potrivit căreia derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Târgu Mureș cu finanțare din fonduri europene (Programul Operațional Regional) 'are mai multe nereguli constatate în urma controlului', dr. Claudiu Puiac a susținut că proiectul respectiv s-a derulat prin Consiliul Județean Mureș.

'Acest proiect cu finanțare europeană a fost un proiect care s-a derulat prin Consiliul Județean. Licitația pentru aparatură medicală a fost preluată de către Unitatea de Implementare a Proiectului pe Fonduri Europene de la Consiliul Județean. Că a fost găsită aparatură sigilată și neutilizată, răspunde șeful de secție și răspund cei din Ambulatoriu, care nu au utilizat aparatura. Chiar nu putem verifica fiecare medic în parte și fiecare cabinet medical cum desfășoară activitatea medicală, este vina lor propriu-zisă, în condițiile în care nu cred că de la nivelul conducerii SCJU Târgu Mureș a fost vreo decizie de a nu se utiliza aparatura achiziționată prin acest proiect derulat din fonduri europene', a afirmat Claudiu Puiac.

Ministerul Sănătății va sesiza Direcția Națională Anticorupție după controlul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș , informează MS într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Corpul de control al Ministerului Sănătății a efectuat, în luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mureș și a constatat mai multe nereguli.

"Achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-a făcut prin licitație deschisă, în cadrul căreia a fost restricționată artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina. Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate. Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali", precizează MS, cu referire la neregulile constatate.

AGERPRES/(A, AS — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…