Conference League: Românii și bulgarii, bătaie pe banii de la UEFA. Săracii vor la masa bogaților

Conference League: Românii și bulgarii, bătaie pe banii de la UEFA. Săracii vor la masa bogaților

Fotbalul românesc - sărac în bani, dar și în valori -, dă piept cu cel bulgar, la fel de amărât. FCSB și Sepsi vor juca în turul 2 preliminar al Conference League contra „gemenelor“ vecine: ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia. CFR Cluj are misiune grea cu Adana Demirspor, locul 4 din Turcia.

Becali s-a declarat în multe rânduri disperat să-și recupereze banii băgați în FCSB. Foto Adevărul

FCSB se va duela cu Steaua bulgarilor. Strania coincidență faca ca și în Bulgaria să existe o dispută asemănătoare pentru identitate precum cea dintre formația lui Gigi Becali și CSA Steaua. În 2015, Grisha Ganchev, pe atunci patronul celor de la Litex Loveci, a cumpărat palmaresul celei mai titrate echipe din Bulgaria și a transformat formația pe care o deținea în continuatoarea celor de la ŢSKA Sofia.

Suporterii s-au revoltat și, la 19 iulie 2016, au fondat noul club, FC ŢSKA 1948 Sofia, care a promovat în prima ligă în urmă cu trei ani și pe care FCSB o va întâlni în turul 2 preliminar al Conference League.

Prima manșă dintre cele două formații va avea loc pe 27 iulie, returul o săptămână mai târziu, pe 3 august. Conform tragerii la sorți , manșa tur dintre ȚSKA 1948 și FCSB ar fi trebuit să se dispute în Bulgaria, însă rămâne de văzut ce hotărâre va lua UEFA după ce Sepsi a picat cu „surata” ȚSKA Sofia. Cert este că FCSB va juca fără spectatori partida de pe teren propriu, din cauza scandărilor rasiste ale spectatorilor de la meciul cu West Ham, scor 0-3, din grupele Conference League de anul trecut.

Sepsi, contra vicecampioanei vecinilor

CFR Cluj are o dublă de foc cu Adana Demirspor (locul 4 în Turcia), care a făcut un sezon excelent și a terminat sezonul sub granzii din Istanbul: Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș. Dar Adana a fost peste Trabzonspor, campioana Turciei din stagiunea precedentă. Echipa a fost antrenată de fostul internațional italian Vincenzo Montella, care nu și-a mai prelungit contractul la finalul sezonului. Deocamdată, Serkan Damla se ocupă de pregătirea formației turce.

Sepsi, câștigătoarea Cupei României, va trebui să treacă de ȚSKA Sofia (locul 2 în Bulgaria). Covăsnenii nu au fost cap de serie și au dat peste vicecampioana Bulgariei, care a pierdut titlul în fața lui Ludogoreţ pe final, la un singur punct. ȚSKA Sofia excelează prin defensiva impenetrabilă, încasând doar 14 goluri în 30 de partide.

Uriașă miză financiară

Și campioana României, Farul, poate ajunge în turul 2 al Conference League, dacă e eliminată de Sheriff Tiraspol în preliminariile Champions League. Dacă trec de moldoveni în primul tur, dobrogenii vor juca împotriva învingătoarei dintre Hamrun Spartans și Maccabi Haifa. Dacă va ceda în fața moldovenilor, Farul va „retrograda” în preliminariile Conference League, unde ar înfrunta în turul 2 învinsa „dublei” FC Urartu (campioana din Armenia) - HSK Zrinjski (campioana din Bosnia).

Gică Hagi și Farul au adversari tari în preliminariile Ligii Campionilor. Captură TV

Gică Hagi și Farul au adversari tari în preliminariile Ligii Campionilor. Captură TV

Miza celor patru formații românești din cupele europene este uriașă: tururile preliminare ale competițiilor UEFA aduc bani frumoși . În Liga Campionilor, Farul va primi 300.000 de euro pentru prezența în turul I preliminar. Dacă va obține calificarea din această fază, în contul clubului va intra suma de 400.000 de euro pentru turul III preliminar și 500.000 de euro pentru turul III preliminar. Adevărata lovitură ar fi pătrunderea în faza grupelor! O asemenea performanță valorează 15,6 milioane de euro!

În ceea ce privește Conference League, sumele puse în joc sunt următoarele: Turul II preliminar - 350.000 de euro, Turul III preliminar - 550.000 de euro, Play-off - 750.000 de euro, Calificarea în grupe - 2.940.000 de euro.

Cine e ȚSKA 1948 Sofia

S-a clasat pe locul 3 în precedentul campionat;

A fost înființată de suporteri în 2016;

Antrenor este Atanas Ribarski;

Lot evaluat pe Transfermarkt la 16,36 milioane de euro, jumătate față de FCSB;

Cel mai bine cotat jucător: mijlocașul central Ivaylo Chocev – 2,8 milioane de euro;

E la prima participare în cupele europene.

Cine e Adana Demirspor

Lot evaluat la 37,8 milioane de euro;

Cel mai bine cotat fotbalist din lotul turcilor este extrema dreaptă turcă Yusuf Sari (24 de ani), venit în iulie 2022 de la Rizespor. Are o cotă de piață de 3,8 milioane de euro;

Antrenor este Serkan Damla;

A terminat sezonul trecut din prima ligă turcă pe locul 4.

Cine este ȚSKA Sofia

A pierdut titlul dramatic în ultimul sezon din Bulgaria, după ce a fost învinsă de Ludogoreţ cu 3 etape înainte de final;

A avut cea mai bună apărare din Bulgaria sezonul trecut, doar 14 goluri primite în 30 de partide;

De 31 de ori campioană a Bulgariei;

Lot evaluat la 19,15 milioane de euro;

Cei mai valoroși jucători, cotați la 1,5 milioane de euro, sunt Mattheij, Lindseth, Heintz și Nazon;

Antrenor este sârbul Saşa Ilic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană