Confesiunile Prințului Harry, episodul 2: Regatul de gheață. Cum a fost viața sa într-o familie distantă și rece

Confesiunile Prințului Harry, episodul 2: Regatul de gheață. Cum a fost viața sa într-o familie distantă și rece

Fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea, Prințul Harry, mărturisește în cartea sa, intitulată „Spare“ („Rezervă“), că a suferit mult din cauza răcelii cu care a fost tratat de tatăl său și de întreaga familie.

Camilla a reușit să-l îndepărteze și mai tare pe Charles de fiii săi FOTO Getty Images

Unul dintre personajele care ies cel mai mult în evidență în cartea autobiografică a Prințului Harry este, fără îndoială, Regele Charles al III-lea. În descrierea făcută tatălui său, autorul a strecurat multe fragmente ce dezvăluie amănunte extrem de intime, știute doar de cei mai apropiați membri ai Familiei Regale. Deși vădit afectat de răceala pe care a simțit-o toată viața din partea tatălui său, fiul cel mic a lăsat de înțeles că îl iubește foarte mult.

În cartea intitulată „Spare“ („Rezervă“) se găsesc mai multe pasaje în care Prințul Harry descrie critic atitudinea rece a tatălui său, despre care remarcă, de asemenea, că nu i-a fost ușor să fie un părinte, darămite unul care să trebuiască să facă față singur provocărilor. „Întotdeauna dăduse un aer de a nu fi deloc pregătit pentru a fi părinte – responsabilitățile, răbdarea, timpul. Chiar și el, deși era un om mândru, ar fi recunoscut asta. Dar părintele singur? Tata nu a fost niciodată făcut pentru asta“, consemnează Harry.

Răceala din familie și interdicția atingerilor

E lesne de înțeles de ce tatăl se purta cel mai adesea așa de rece cu fiii săi. Așa fusese mereu obiceiul în Familia Regală. Prințul Harry descrie pe larg această situație: „Familia presupunea distanță, firește. Oricât de mult iubeai pe cineva, nu puteai depăși nicicând acea prăpastie dintre un monarh și un copil, să zicem, ori dintre un moștenitor și o rezervă. Atât fizic, cât și afectiv (...) Generația mai vârstnică menținea, aproape fără excepție, interdicția oricărui contact fizic: fără îmbrățișări, fără sărutări, fără bătăi pe umăr. Doar când și când, poate, o atingere a obrajilor... și asta la ocazii speciale“.

Harry relatează și momentul în care a încheiat antrenamentul pe elicoptere Apache și și-a „primit aripile“, însemnul de aviator, pe care i l-a prins în piept chiar Charles, în calitate de comandant de corp de armată. Tatăl său, purtând bereta albastră a aviatorilor, i-a oferit-o oficial pe a sa. „Mi-am pus-o și apoi ne-am salutat reciproc. Gestul ăsta aproape că a fost mai intim decât o îmbrățișare“, povestește Harry, într-un pasaj relevant pentru răceala relațiilor din familie.

Suferea că nu și-a putut îmbrățișa bunica

A fost marcat de faptul că nu a reușit să-și îmbrățișeze bunica, pe Regina Elisabeta a II-a. Povestește că la aniversarea Jubileului, în 2002, când a văzut-o cum se bucură de muzică, îi venea să o îmbrățișeze, dar se oprește, spunându-și: „Nici nu se punea problema. Nu o făcusem niciodată și nici nu-mi imaginam vreo împrejurare în care un asemenea gest putea fi privit cu bunăvoință“. I-a venit în minte și o poveste care circula pe seama unei încercări eșuate a mamei sale, Lady Diana, de a o îmbrățișa pe regină. „Fusese mai mult o tentativă de a o îmbrățișa decât un gest în sine, dacă e să ne luăm după spusele martorilor. Bunica s-a retras ca să evite contactul și momentul s-a încheiat stânjenitor; s-au evitat priviri și s-au murmurat scuze“.

Amintiri duioase legate de tatăl său

În ciuda faptului că a amendat adesea în carte desele ocazii în care a simțit răceală din partea tatălui, Prințul Harry a descris și câteva dintre cele mai înduioșătoare momente petrecute alături acesta: „Seara, eu strigam jos: «Mă duc la culcare, tată!». Întotdeauna striga vesel înapoi: «Voi fi acolo în curând, băiete drag!». Stătea pe marginea patului meu, nu a uitat niciodată că nu-mi place întunericul, așa că mă gâdila ușor pe față până adormeam. Am cele mai frumoase amintiri ale mâinilor lui pe obraji, pe frunte“.

A notat în multe dintre paragrafele despre tatăl său că i-a înțeles comportamentul de multe ori, știind cât de greu i-a fost și lui în tinerețe. Pentru a demonstra sensibilitatea tatălui său și faptul că și acesta a avut parte de o copilărie dură, a dezvăluit că are un „prieten“ secret: un ursuleț din pluș. „Teddy a mers peste tot cu tata. Era un obiect jalnic, cu brațe rupte și fire care atârnau din el, cu găuri peticite pe ici-colo. (...) Teddy a exprimat, mai bine decât ar fi putut tata vreodată, singurătatea esențială a copilăriei lui“, a povestit Prințul Harry, care explică și faptul că este conștient de propriile lupte ale tatălui său, în ceea ce privește afișarea emoțiilor, precum și lipsa clară a terapiei sau a vreunui alt sprijin pentru sănătatea mintală.

Camilla a accentuat distanța dintre Charles și fiii săi

Prezența din ce în ce mai puternică a Camillei în viața tatălui său a afectat și mai mult relația dintre acesta și copiii săi. Iată unul dintre argumentele aduse de Harry: „Nu voia ca niciunul dintre fiii lui să vorbească despre mama, de teamă ca asta să nu provoace agitație, să-l distragă de la lucru și, poate, să arunce o lumină nefavorabilă asupra Camillei“.

Iar răceala relației dintre Charles și fiii săi s-a accentuat, după cum povestește Harry, mai departe, după căsătorie, despre care el povestește că nu ar fi încurajat-o, la fel cum nu a făcut nici fratele mai mare, William. La câteva luni după moartea mamei lor, Charles îi rugase pe copii s-o primească pe Camilla în sânul familiei, iar ei au fost de acord: „O acceptăm pe Camilla. Te rugăm doar să nu te căsătorești cu ea. Să fiți doar împreună, tată“. Atunci, Charles nu a zis nimic, dar nimeni și nimic nu a putut opri asta. „Am știut, fără îndoială, că această căsătorie avea să-l smulgă pe tata de lângă noi. (...) Nu mă încânta ideea de a pierde un al doilea părinte și încercam sentimente complexe la gândul de a câștiga o mamă vitregă, una care, credeam eu, de curând mă sacrificase pe altarul personal al Relațiilor Publice“.

În decembrie 2018, presa britanică a scris despre o ceartă între cele două ducese, Kate și Meg, arătând că Meghan o făcuse pe Kate să plângă din cauza rochiilor domnișoarelor de onoare. Cele două familii nu s-au reunit pentru a dezbate această scurgere către presă, dar discuția a alunecat „de la întrebarea ce e de făcut cu această poveste la cea despre sursa ei. Cine ar fi putut dezvălui așa ceva? Lista suspecților s-a micșorat până aproape de dispariție“, povestește Harry. În final, William a recunoscut că, la un moment dat, „el și Kate au fost invitați la cină de tata și Camilla și a lăsat să-i scape că între cele două cupluri existase o mică ciondăneală. Mi-am acoperit fața cu palma. Meg a împietrit. S-a lăsat o tăcere apăsătoare. Deci acum știam.“ - astfel descrie Harry momentul în care i s-au confirmat bănuielile că multe din scurgerile către presă erau opera Camillei, cu tăcerea complice a lui Charles.

Relația dintre Harry și fratele său era pe alocuri îmbunătățită, atunci când se plângeau amândoi de felul în care acesta îi trata, din cauza soției. Potrivit spuselor autorului cărții, actualul rege Charles al III-lea cenzura multe dintre acțiunile fiilor săi, pentru a fi mai vizibil tot ce face el cu Regina Consoartă. La un moment dat, în 2019, Prințul moștenitor l-a sunat pe fratele său mai mic și i-a spus: „Dacă le dai tatei și Camillei un deget, îți iau toată mâna. Dar acum au făcut-o pentru ultima oară“. Apoi, William i-ar fi spus lui Harry cum s-a răstit la tatăl lor, zicând: „Cum poți să lași o străină să le facă asta fiilor tăi?“, ceea ce l-a enervat la culme pe acesta.

Interes uriaș și în România

Autobiografia lui Harry, intitulată „Rezervă“, se poate cumpăra și din librăriile din România, la prețul de 99 de lei. Cartea a fost publicată de Editura Nemira, cea care lansează și versiunea audio integrală a cărţii, în lectura actorului Alexandru Unguru, pe platforma AudioTribe.ro, alături de ebook. La o zi după lansare, Nemira a anunțat că întregul tiraj de 15.000 de exemplare a fost epuizat din depozitele editurii, însă se mai găsește pe rafturile librăriilor. „Pentru a onora cererea fără precedent, editura tipărește al doilea tiraj în regim de urgență“, a comunicat Nemira. Pe site-ul editurii, nemira.ro, titlul este disponibil cu precomandă, la prețul de 89,10 lei, cu precizarea că livrarea se va face începând cu 20 ianuarie 2023.

Printul Harry Rezerva nemira ro jpg

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...