Conflictul israeliano-palestinian: Macron şi Al-Sisi lucrează la o mediere, împreună cu Iordania

Conflictul israeliano-palestinian: Macron şi Al-Sisi lucrează la o mediere, împreună cu Iordania

Emmanuel Macron şi preşedintele egiptean, Abdel Fattah-Al-Sisi, au discutat luni despre o mediere vizând să obţină încetarea focului între Israel şi palestinieni şi intenţionează să solicite sprijinul Iordaniei, a anunţat luni seara preşedintele francez, notează AFP.

Această mediere "este unul din elementele ce ar putea însoţi încetarea focului, cheia pentru a permite reunificarea componentelor palestiniene şi pentru a garanta nerecurgerea la violenţă", a declarat Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă la finalul unei conferinţe internaţionale de ajutorare a Sudanului.

Înainte de începerea conferinţei, el a avut o lungă întâlnire în particular cu preşedintele egiptean, în principal cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu. "Am decis să discutăm cu regele Iordaniei în zilele următoare pentru a vedea cum să facem o propunere concretă pe această cale", a detaliat el.

Potrivit unor surse diplomatice, ONU a început, de asemenea, luni o mediere, cu ajutorul Qatarului şi Egiptului, pentru a obţine dezescaladarea.

"Există o ofensivă diplomatică în ultimele zile, care va continua în următoarele ore. Susţinem ideea medierii egiptene, deoarece egiptenii ca şi iordanienii vorbesc cu toată lumea din regiune", a explicat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a subliniat, la rândul său, că "răspunsul la aceste atacuri inacceptabile trebuie să rămână proporţional, în cadrul dreptului internaţional".

Întrebat în legătură cu distrugerea în urma unor lovituri israeliene a unei clădiri din Gaza ce adăpostea birourile de presă al-Jazeera şi Associated Press, şeful statului francez a menţionat că aşteaptă explicaţiile israeliene, adăugând că protecţia jurnaliştilor în timpul conflictelor este o responsabilitate "esenţială".

"Suntem în aşteptarea unui răspuns israelian cu privire la obiectivele acestei lovituri şi voi discuta problema cu (premierul israelian) Benjamin Netanyahu probabil mâine sau poimâine", a spus el.

Vineri, Emmanuel Macron a îndemnat la "revenirea la pace", subliniind într-o discuţie cu Benjamin Netanyahu "dreptul de a se apăra" al Israelului, exprimându-şi în acelaşi timp "îngrijorarea sa cu privire la populaţiile civile din Fâşia Gaza".

Joi, el a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi "a condamnat ferm tirurile revendicate de Hamas şi alte grupări teroriste", prezentând, totodată, "condoleanţe" pentru "numeroasele pierderi de civili palestinieni rezultate din operaţiuni militare şi ciocniri în curs cu Israelul".

Egiptul, care a semnat un tratat de pace cu Israelul şi are frontieră comună cu Fâşia Gaza, mediază regulat conflictele dintre Israel şi palestinieni, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”