Confruntare între o unitate locală ucraineană de forțe speciale și un post de control al poliției din Harkov VIDEO

Confruntare între o unitate locală ucraineană de forțe speciale și un post de control al poliției din Harkov VIDEO

Membrii unei unități ucrainene locale de operațiuni speciale au preluat temporar controlul asupra unui punct de control al poliției sub amenințarea armei, relatează Kyiv Post.

Membri ai unității Kraken au intrat în conflict cu poliția FOTO Captură

Confruntarea a avut loc pe 29 septembrie la nord de Harkov.

Într-un videoclip distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare ucrainene, două vehicule 4x4 sunt văzute oprind la punct de control al poliției, la periferia orașului. Din ele coboară bărbați în uniformă militară cu pistoale și puști automate care le ordonă polițiștilor să se întindă la pământ.

Potrivit înregistrării de pe o cameră de corp a poliției, unul dintre bărbați cere să vorbească cu comandantul punctului de control, iar apoi îi spune ofițerului că unitatea sa, 0458, nu ar trebui să fie supusă inspecțiilor poliției.

Furios, liderul grupului spune: „Ne antrenăm în fiecare zi, pentru ca voi să puteți sta aici în pace. Pentru ca voi să vă puteți face treaba și pentru ca grupurile de sabotori [ruși] să nu vină aici. Voi ar trebui să ne ajutați naibii! Și nu să căutați dușmani în unitatea noastră! Mă auziți?"

Dialogul are loc în limba rusă, limba utilizată cel mai frecvent în estul Ucrainei.

Unul dintre bărbați pare să poarte ecusonul unui grup numit Kraken, o unitate de voluntari civili recrutați în Harkov la începutul războiului. Cele mai cunoscute victorii ale formațiunii au avut loc în timpul eliberării spectaculoase a regiunii Harkov din Ucraina, în septembrie anul trecut.

În prezent, grupul Kraken este o unitate de forțe speciale sub contract, formată din 100-200 de oameni, subordonată direct Direcției principale de informații (HUR) a Forțelor Armate ale Ucrainei. În timp ce unii membri Kraken sunt trimiși să opereze în alte zone, principala misiune a unității în 2023 a fost securizarea teritoriului la nord și est de Harkov.

Unitatea menționată în videoclip, 0458, este asociată cu Kraken, iar presa ucraineană a relatat în mod covârșitor că membrii acestei unități de forțe speciale au fost cei care au amenințat că vor ucide polițiștii de la punctul de control, în incidentul din 29 septembrie.

Nici Kraken și nici principalul său purtător de cuvânt nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Kyiv Post și nici nu au emis o declarație publică privind incidentul la momentul publicării.

O declarație a poliției regionale din Harkov din 1 octombrie nu a numit unitatea implicată.

"La 29 septembrie, în jurul orei 15:00, patru SUV-uri au ajuns la unul dintre barajele rutiere la ieșirea din Harkov. Bărbați în uniformă militară au ieșit din ele și au amenințat cu arme de foc întreaga unitate adunată [la punctul de control], care includea polițiști, grăniceri, membri din garda națională și un reprezentant al serviciului militar de ordine publică."

Procurorii din Harkov au deschis o anchetă în acest caz

„Sarcina poliției este de a-i ajuta pe soldații noștri să ne apere țara, de a asigura respectarea legislației Ucrainei. Nu ar trebui să avem oameni de neatins. Îi îndemnăm pe toți, fără excepție, să respecte legile Ucrainei", se arată în comunicatul poliției.

Reacția publică a părut puternic favorabilă atacatorilor, doar o mică minoritate exprimând opinii pro-poliție. Majoritatea postărilor de pe platformele pro-Ucraina, în special cele asociate cu strângerea de fonduri pentru susținerea armatei, s-au plâns de așteptările nejustificat de lungi la punctele de control, ținând pe loc persoanele și vehiculele ce desfășoară o muncă importantă de susținere a efortului de război. Aceștia sunt de părere că, în orice caz, oamenii cu sarcini de luptă nu ar trebui să fie hărțuiți de polițiști.

Grupul de sprijin „Ukraine Front Lines”, a scris: „Conflictul unității Kraken cu poliția la punctul de control din regiunea Harkov ...a fost cauzat de faptul că băieții mergeau zilnic la antrenamente, iar polițiștii îi percheziționau în mod constant; băieții s-au săturat de asta. Scoateți-i pe acești polițiști din punctele de control, desfășurați armata!”.

Platforma de dreapta naționalistă ucraineană „ukrain1an news„ a raportat că poliția locală a părut să selecteze vehiculele și luptătorii Kraken pentru inspecții extinse pe marginea drumului și a susținut că operatorii asociați cu HUR au dreptul legal de a ignora comenzile poliției.

„Luptătorii Kraken au acționat în limitele structurii lor. Repet că poliția nu are dreptul de a inspecta vehiculele HUR. Nimeni nu poate garanta că nu există niciun trădător în rândurile poliției, în timp ce fiecare luptător al serviciilor militare este supus unor verificări regulate... Înainte de a scrie despre "permisivitate" și "oi înarmate", civilii ar trebui să afle mai întâi contextul, iar înainte de asta nu ar trebui să deschidă gura."

Presa de stat rusă a prezentat incidentul ca o dovadă a conflictului dintre structurile de securitate din Ucraina și una că țara este lipsită de lege, canalul de televiziune RT numindu-l "Un atac asupra poliției din Harkov ".

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, sute de grupuri armate asociate doar informal cu armata ucraineană au ajutat la apărarea țării și, în unele cazuri, au fost esențiale pentru victoriile ucrainene. Optsprezece luni mai târziu, majoritatea luptătorilor din aceste grupuri s-au întors la viața civilă sau s-au alăturat unităților militare convenționale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat