Congresmenii democraţi lansează critici dure la adresa preşedintelui Trump după discursul acestuia către naţiune

Congresmenii democraţi lansează critici dure la adresa preşedintelui Trump după discursul acestuia către naţiune

Preşedinta democraţilor din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, l-a acuzat marţi pe Donald Trump că i-a luat pe americani "ostatici" prin aşa-numitul "shutdown" care paralizează o parte din administraţia federală, având drept singur obiectiv, în opinia ei, de a obţine finanţarea unei bariere la frontiera cu Mexicul, informează AFP şi dpa.

"Preşedintele Trump trebuie să înceteze să-i ia pe americani ostatici, să înceteze să creeze din nimic o criză" a migraţiei şi umanitare la frontieră şi "trebuie să redeschidă guvernul", a afirmat democrata în cadrul unei declaraţii solemne retransmise în direct.

"Preşedintele se foloseşte de decorul Biroului oval pentru a crea o criză, a alimenta frica şi a deturna atenţia de la haosul administraţiei sale", a declarat la rândul său şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Cei doi au făcut aceste declaraţii ca răspuns la discursul către naţiune susţinut de preşedintele republican de la Casa Albă. Donald Trump a afirmat în acest discurs că le-a făcut o concesie democraţilor, optând în final pentru "o barieră de oţel mai degrabă decât pentru un zid de beton". De asemenea, el a denunţat o "criză umanitară şi securitară în creştere".

Însă democraţii au pus din nou pe seama lui Trump responsabilitatea pentru "shutdown"-ul care vizează circa 800.000 de angajaţi federali, amintind că ei au prezentat legi bugetare menite să scoată SUA din impas, pentru a fi găsită o soluţie durabilă. "Să nu credeţi greşit: democraţii şi preşedintele (Trump) doresc la unison întărirea securităţii la frontieră. Suntem însă în profund dezacord cu preşedintele în ceea ce priveşte cel mai eficient mod de a face acest lucru", a spus Chuck Schumer.

"Cert este că în prima zi a acestui Congres", la 3 ianuarie, democraţii din Camera Reprezentanţilor "au adoptat texte legislative deja aprobate de Senat", pentru a redeschide guvernul şi a finanţa soluţii inteligente şi eficiente pentru securitatea la frontieră", a adăugat Nancy Pelosi, având în spate noua majoritate democrată din Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii controlează Senatul şi Casa Albă. "Cert este că femeile şi copiii de la frontieră nu sunt o ameninţare pentru securitate, ei reprezintă o provocare umanitară, o provocare pe care politicile pline de cruzime şi contraproductive ale preşedintelui Trump nu au făcut decât să o amplifice", a acuzat ea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”