Congresul PSD: Cine candidează pentru noua conducere națională/Proasta de la Videle, numărul doi în partid

Congresul PSD: Cine candidează pentru noua conducere națională/Proasta de la Videle, numărul doi în partid

Dupa doar doi ani si jumatate de la ultimul Congres (octombrie 2015), PSD urmeaza sa isi aleaga o noua garnitura de vicepresedinti, plus presedintele executiv si secretarul general, in cadrul unui Congres extraordinar organizat sambata, 10 martie, la Sala Palatului. Delegatii social-democrati vor da voturi impartiti pe regiuni, intr-un nou sistem - cate un barbat si cate o femeie pentru fiecare dintre cele opt regiuni ale tarii (detalii privind aceasta impartire, in articol). Cu exceptia regiunii Muntenia si a Bucurestiului, unde exista doi candidati - Adrian Tutuianu (Dambovita) si Serban Valeca (Arges), plus Catalin Radulescu fara sustinerea organizatiei, respectiv Robert Negoita si Daniel Florea, in nicio regiune nu vor exista emotii, pentru ca judetele au cazut de acord dinainte si nu s-au inscris in cursa decat un barbat si o femeie.

In ceea ce priveste batalia pentru pozitia de numar doi in partid, presedinte executiv, cel care o ocupa acum - din decembrie 2016 - Niculae Badalau nu va mai candida, in schimb va fi sustinut sa preia conducerea altui for de conducere, Consiliul National, in locul lui Mihai Fifor, cel care urmeaz sa devina vicepresedinte pentru regiune Vest. Presedinte executiv va deveni, cel mai probabil, premierul Viorica Dancila, intrata in cursa desi declarase contrariul in urma cu doua saptamani.

Contracandidatii sai sunt Ecaterina Andronescu si Nicolae Banicioiu, insa este foarte posibil ca aceste candidaturi sa fie invalidate, pentru ca acestia nu au semnatura de sustinere din partea organizatiilor din care provin.

Marian Neacsu, fost deputat, are toate sansele sa isi pastreze functia de secretar general, singurul sau contracandidat fiind secretarul general adjunct, Codrin Stefanescu, cel care a contestat puternic noul regulament si noul sistem de alegeri.

In ceea ce il priveste pe liderul PSD Liviu Dragnea, ales in aceasta functie de toti membrii partidului in octombrie 2015, el a declarat joi ca, in cadrul sedintei Cex de luni colegii i-au spus ca nu sunt de acord ca la Congres sa se dea un vot de "validare" pentru el.

Lista completa a candidaturilor:

Pentru presedinte executiv: Viorica Dancila, Ecaterina Andronescu, Nicolae Banicioiu

Vicepresedinti pe regiuni:

Bucuresti - Ilfov: Gabriela Firea (Bucuresti-Ilfov), Robert Negoita (Sector 3)/ Daniel Florea (Sector 5)

Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu (Dolj) și Paul Stănescu (Olt)

Sud Muntenia: Carmen Dan (Teleorman) si Serban Valeca (Arges)/ Adrian Tutuianu (Dambovita)/ Catalin Radulescu (fara sustinerea organizatiei Arges, va fi invalidata)

Centru: Roxana Manzatu (Brasov) si Gabriel Trif (Sibiu)

Sud-Est: Mirela Furtuna (Tulcea) si Marian Oprisan (Vrancea)

Vest: Natalia Intotero (Hunedoara) si Mihai Fifor (Arad)

Nord-Vest: Doina Pana (Bistrita-Nasaud) si Gabriel Zetea (Maramures)

Nord-Est: Doina Federovici (Botosani) si Gabriel Vlase (Bacau)

Dintre cei care candideaza, doar trei ocupa si in prezent functia de vicepresedinte: Gabriela Firea, Doina Pana si Gabriel Vlase. De altfel, candidatura lui Vlase este o surpriza, pana joi fiind vehiculat numele liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu pentru aceasta functie. Acesta a anuntat insa ca nu isi doreste sa candideze.

Cine ocupa in prezent functii de vicepresedinti: Mihai Tudose, Gheorghe Simon, Georgian Pop, Ionut Vulpescu, Gabriel Vlase, Victor Negrescu, Viorel Stefan, Lia Olguta Vasilescu, Doina Pana, Gabriela Firea, Rovana Plumb.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...