Congresul SUA evită închiderea guvernului federal printr-un acord de ultim moment

Congresul SUA evită închiderea guvernului federal printr-un acord de ultim moment

Guvernul SUA a evitat o închidere a mai multor servicii federale după ce atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au convenit asupra unui acord de finanțare pe termen scurt.

Congresul SUA a reușit să evite în ultimul moment închiderea guvernului federal FOTO Shutterstock

Un proiect de lege care asigură finanțarea până la 17 noiembrie a primit un sprijin copleșitor și a fost semnat de președintele Joe Biden cu câteva minute înainte de termenul limită. Cu toate acestea, a fost lipsit de orice ajutor nou pentru Ucraina pentru războiul său împotriva Rusiei - o cerere cheie a democraților.

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a înaintat proiectul de lege, sfidând duriștii din propriul său partid. O oprire guvernamentală, care ar pune zeci de mii de angajați federali în concediu fără plată și ar suspenda mai multe servicii guvernamentale , a fost programată să înceapă duminică la 00:01 ET (04:01 GMT).

Dar într-o schimbare dramatică sâmbătă după-amiază, McCarthy a decis să supună la vot măsura temporară de finanțare pentru dezastre naturale, dar nu face concesii majore cu privire la nivelurile de cheltuieli - o cerere cheie a republicanilor care controlează Camera Reprezentanților, potrivit bbc.com.

Majoritatea parlamentarilor au fost dornici să evite o închidere, iar proiectul de lege a fost susținut de mai mulți democrați decât republicani. Până la 90 de republicani ai Camerei au votat împotrivă. Mișcarea a fost o lovitură pentru un grup restrâns de republicani de dreapta care au oprit negocierile în cameră cu cereri neclintite de reducere a cheltuielilor și fără ajutor nou pentru Ucraina.

Camera a amânat votul, iar Senatul a convenit propriul proiect de lege care includea ajutor pentru Ucraina, dar a rămas fără altă opțiune decât să preia proiectul de lege al Camerei. Doar nouă senatori au votat împotrivă - toți republicani.

Într-o declarație publicată la scurt timp după votul Senatului, președintele Joe Biden a declarat că „republicanii extremi ai Camerei” au căutat să creeze o „criză manufacturată” și l-a îndemnat pe președintele McCarthy să permită ca un nou acord de finanțare pentru Ucraina să treacă fără întârziere.

El a spus: „Nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt”.

Democrații și republicanii, forțați să colaboreze

Președintele Camerei Republicii, Kevin McCarthy, este sub presiunea facțiunilor dure din propriul său partid.

Într-o mișcare neobișnuită, înalți lideri ai Senatului din ambele partide, inclusiv liderul minorității Mitch McConnell, au lansat o declarație comună care semnalează intenția lor de a „asigura că guvernul SUA continuă să ofere” sprijin Ucrainei în următoarele săptămâni.

Aceasta a venit după ce senatorul Michael Bennet - un membru democrat din Colorado, care susține o finanțare mai puternică pentru Kiev - a votat pentru procedurile de sâmbătă în semn de protest față de lipsa garanțiilor pentru Ucraina incluse în acord.

Congresul a aprobat aproximativ 113 miliarde de dolari (92 de miliarde de lire sterline) în ajutor militar, umanitar și economic pentru Ucraina, de când Rusia și-a făcut invazia la scară largă anul trecut. Președintele Biden a cerut încă 24 de miliarde de dolari.

Pericolul opririi anumitor servicii federale apare atunci când ambele camere ale Congresului nu reușesc să cadă de acord cu privire la aproximativ 30% din cheltuielile federale pe care trebuie să le aprobe înainte de începerea fiecărui an fiscal la 1 octombrie.

Având în vedere că republicanii dețin o majoritate redusă în Camere, iar democrații au majoritatea în Senat cu un singur vot în plus, orice măsură de finanțare necesită acceptarea ambelor partide.

Scenariul se va repeta peste șapte săptămâni

Eforturile repetate de a trece prin cele două camere legile privind cheltuielile federale au fost zădărnicite în ultimele săptămâni de către parlamentarii radicali de dreapta.

Grupul s-a opus cheltuielilor pe termen scurt și a făcut eforturi pentru a face reduceri prin adoptarea unor cheltuieli pe termen lung cu economii, chiar dacă astfel de proiecte de lege au puține șanse de a trece prin Senat.

McCarthy a fost extrem de reticent în a se baza pe voturile democraților pentru a trece proiectul de lege al Camerei până în ultimul minut, având în vedere că acest lucru i-ar înfuria pe conservatorii radicali ai partidului său.

Este probabil că această dramă să se repete din nou în mai puțin de șapte săptămâni, deoarece dezacordurile fundamentale privind nivelurile cheltuielilor guvernamentale și politicile dintre republicani și democrați și dintre republicani înșiși nu au fost rezolvate.

Între timp, congresmanul din Florida, Matt Gaetz, și conservatorii de linie dură din cele două camere au o decizie de luat.

Decizia lui McCarthy de a se baza pe voturile democraților pentru a adopta proiectul de lege pe termen scurt ar fi fost o linie roșie care, dacă ar fi fost depășită, ar fi provocat o încercare de a-l îndepărta pe președinte din funcție .

La conferința de presă de sâmbătă, McCarthy i-a provocat pe cei care i se opun, adăugând: „Trebuie să fie un adult în cameră”. Zilele următoare vor arăta dacă Matt Gaetz și cei care îl susțin au fost serioși în privința amenințării lor sau au mers doar la cacealma.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?