Conjurația ticăloșilor

Conjurația ticăloșilor

De citit textul scris de Clarice Dinu pe hotnews.ro :

Cine a avut mari așteptări că dl. Marcel Ciolacu va lua decizia firească în scandalul azilelor groazei s-a înșelat. În loc de demiteri, abia instalatul prim-ministru a coborât în fața camerelor de luat vederi pentru a anunța că în România „sistemul este corupt și inert”: „acesta este adevărul”.

Marius Budăi și Gabriela Firea, între miniștrii PSDFoto: Inquam Photos / George Calin

Dar dl. Ciolacu nu este vreun extraterestru aterizat pe planeta pământ duminică, 9 iulie 2023. Domnia sa este trăitor în România și de peste treizeci de ani înșurubat în cercurile de putere care au și-au apropriat acest sistem pe care l-au vrut „corupt și inert” pentru a servi interesului propriu, personal sau de partid. Acei funcționari ai statului pe care i-a acuzat azi că „s-au vândut ticăloșilor” sunt cei care servesc partidul care îi pune în funcție. Ticăloșia a fost ridicată la nivel de politică de stat, prin infestarea deliberată a sistemului care trebuia să funcționeze în slujba cetățeanului. Nu există instituție publică din România care să nu fie controlată de „oamenii care trebuie”. Și asta se întâmplă de 30 de ani încoace, nu de acum.

Înainte de a anunța controale și de a cere ajutorul BOR și al ONG-urilor , demonizate frecvent că sunt în slujba altcuiva, dl. Marcel Ciolacu ar fi trebuit să anunțe că doi miniștri nu mai fac parte din guvern, dl. Marius Budăi, de la Muncă ,și dna. Firea, de la Familie. N-a făcut-o.

În orice țară normală, cei doi ar fi fost plecați deja. În loc de asta, în ultimele zile de când a explodat scandalul azilelor groazei, dl. Budăi și a dna Firea au fost preocupați de securizarea interesului personal, punând în scenă un spectacol delirant.

Dl. Budăi, în subordinea căruia sunt două instituții cu competență directă în cazul centrelor sociale - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Autoritatea Națională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi - vine să se apere cu poze și explică cum a denunțat acordul cu CRJ, ONG-ul care i-a semnalat încă de anul trecut situația din azilele groazei pe motivul halucinant că acesta s-a dus mai întâi la presă. Jurnalistul HotNews.ro Adrian Vasilache i-a cerut explicații despre lipsa de reacție de aproape jumătate de an după dezvăluirile grave făcute Centrul de Investigații Media și Buletin de București, însă cu accente nervoase, ministrul s-a apărat spunând că „situația e complicată”. Întregul dialog poate fi citit AICI. La fel și dezvăluirea ONG-istei care a sesizat încă din 2022 abuzurile din azilele de bătrâni din Voluntari: „După ce am făcut plângerile, Ministerul Muncii ne-a comunicat că nu mai este nevoie de noi”

Mai delirantă este însă reacția dnei Firea, care vede o conspirație totală în ceea ce o privește. Susținută de soțul său, primarul de Voluntari, Florentin Pandele, ea reclamă o vendetă politică cu scopul scoaterii sale din politică, dă vina pe USR, pe BOR, pe Vasile Bănescu.

Ce se face că nu vede dna. Firea este scris negru pe alb în referatul procurorilor. Apropiați ai săi, oameni de încredere, au legătură directă cu azilele groazei. Stefan Godei, șeful unuia dintre centrele în care oamenii erau torturați în timp ce el spărgea banii pe prostituate, droguri și lăutari, i-a fost șofer și bodyguard în diferite ocazii. Consiliera sa, „sora de la București” cum o numea, Ligia Gheorghe (fostă Enache) a fost vicepreședintă, alături de Godei, în asociația cu nume de sfânt inventat „Gabriel cel Viteaz”, care administra centrele în care jurnaliștii au găsit oameni zăcând în propriile fecale, bătuți, plini de sânge și înfometați.

Ca să nu mai spunem că sora dnei Firea a trecut de la asistența socială a Primăriei Voluntari la DGASPC Ilfov.

Oricum ai da-o, acestea sunt faptele. Există o responsabilitate dincolo de cea penală care îi vizează pe cei direct implicați, pe făptuitori. Aceasta este responsabilitatea politică și morală, care nu trebuie nicidecum ignorată sau minimalizată. În acest ultim caz, atât dl. Budăi, cât și dna Firea nu-s exonerați doar că spun „nu am știut, acum am aflat”. Cine-i crede?

Ceea ce am văzut în cazul azilelor groazei este dezumanizarea totală a celor care ar fi trebuit să aibă grijă de cei mai neajutorați oameni: bătrâni, bolnavi, unii cu afecțiuni psihice, și singuri pe lume.

Sfinții politici inventați i-au torturat și i-au umilit. Nu le-au furat doar banii și casele, ci și demnitatea de a trăi și de a muri.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat