Consilier al lui Zelenski, despre situația din Herson: Rușii se pregătesc pentru „cea mai grea bătălie”

Consilier al lui Zelenski, despre situația din Herson: Rușii se pregătesc pentru „cea mai grea bătălie”

Armata rusă nu renunță la Herson, ci face pregătiri în acest oraș din sudul Ucrainei pentru „cea mai grea bătălie” a sa din ultimele opt luni, spune consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici.

Soldați ruși în Herson FOTO EPA-EFE

„Totul este clar în Herson. Ruşii se reaprovizionează, îşi întăresc gruparea de acolo”, afirmă Arestovici într-o declarație făcută marție seara.

„Înseamnă că nimeni nu se pregăteşte să se retragă. Dimpotrivă, va avea loc cea mai grea bătălie pentru Herson”, continuă el, citat de Reuters și Agerpres.

Contraofensiva ucraineană a dus în ultimele săptămâni la respingerea ocupanţilor ruşi, care riscă să fie blocaţi pe malul drept al râului Niprul, unde se află orașul Herson. În prezent, autorităţile locale instalate de Moscova evacuează locuitorii pe malul stâng al râului.

Herson, reședința unei regiuni cu același nume, este considerat ca fiind important din punct de vedere strategic prin prisma faptului că domină atât singura legătură terestră dintre teritoriile ocupate de ruşi şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, cât şi zona unde se varsă Niprul în Marea Neagră, notează Agerpres.

În regiunea Nikolaev, la nord şi vest de oraşul Herson, ucrainenii și rușii au atacat marți cu artilierie. Forţele ucrainene au încercat să îşi consolideze poziţiile în districtul Işcenka (nord), dar au fost respinse pe aliniamentele anterioare. Acum militarii ucraineni se pregătesc să avanseze pe tot frontul.

Un reporter Reuters transmite dintr-un cătun izolat din apropiere de linia frontului din Herson că localnicii speră ca forţele ruse să se retragă în curând.

Mulţi locuitori au fugit din regiune, unde lipsesc gazul şi curentul electric şi se găsesc cu greu alimente şi apă potabilă. Unii localnici şi-au abandonat vitele, care pasc acum printre resturi de muniţie vizibile peste tot.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”