Consilierul lui Zelenski îl critică pe cancelarul Germaniei pentru că a luat apărarea poporului rus

Consilierul lui Zelenski îl critică pe cancelarul Germaniei pentru că a luat apărarea poporului rus

Un înalt consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a contestat poziţia exprimată de cancelarul german Olaf Scholz, care a luat apărarea poporului rus, relatează vineri dpa.

"Nu poporul rus a luat decizia fatală de a invada Ucraina. Acest război este războiul lui Putin", a spus Scholz joi seara, la un eveniment politic.

Această distincţie, deşi este larg răspândită în Europa, este greşită, potrivit lui Mihailo Podoliak, care a scris pe Telegram că o majoritate a populaţiei din Rusia susţine războiul.

Podoliak este responsabil de declaraţiile politice ale biroului prezidenţial ucrainean şi anunţă noutăţi legate de negocierile de pace dintre Kiev şi Moscova, menţionează dpa.

Criticile sale la adresa lui Scholz au fost formulate a doua zi după ce Zelenski i s-a adresat personal cancelarului german, cerând Berlinului să furnizeze mai mult sprijin Ucrainei în faţa atacului rus şi a creşterii victimelor civile.

"Daţi-i Germaniei rolul conducător pe care şi l-a câştigat", a îndemnat Zelenski într-un mesaj video în parlamentul german.

Scholz i-a mulţumit ulterior lui Zelenski pentru "cuvintele impresionante", dar a reiterat refuzul NATO de a interveni militar în Ucraina.

Guvernul lui Scholz a stârnit iritarea partidelor de opoziţie pentru că a blocat o moţiune vizând organizarea unei dezbateri speciale consacrate Ucrainei, după discursul lui Zelenski.

În locul dezbaterii, Bundestagul a revenit la ordinea de zi obişnuită, iar imediat după discursul pasional al liderului ucrainean vicepreşedinta legislativului Katrin Goring-Eckardt i-a felicitat pe doi colegi care îşi sărbătoreau aniversarea, fiind apostrofată de critici.

Guvernul german de coaliţie este format din social-democraţii cancelarului Scholz (SPD), Verzi şi Partidul Liberal Democrat (FDP), membri proeminenţi ai acestora două din urmă exprimându-şi regretul pentru modul în care s-au desfăşurat evenimentele în Bundestag. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”