Consiliul Afaceri Generale al UE se reuneşte luni, la Bruxelles. Priorităţile preşedinţiei suedeze, pe ordinea de zi

Consiliul Afaceri Generale al UE se reuneşte luni, la Bruxelles. Priorităţile preşedinţiei suedeze, pe ordinea de zi

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG) se reuneşte la 6 februarie 2023, la Bruxelles, pentru a discuta despre următoarea reuniune a Consiliului European, despre relaţiile dintre UE şi Regatul Unit şi despre priorităţile preşedinţiei suedeze, scrie Agerpres .

Dezbaterii cu președinția suedeză. FOTO Biroul Parlamentului European în România

Consiliul Afaceri Generale - una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială - se va pregăti pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European din 9-10 februarie 2023 şi va discuta, în acest sens, proiectul de concluzii, potrivit consilium.europa.eu .

Precedenta reuniune a Consiliului European a avut loc la 15 decembrie 2022. Atunci au fost adoptate concluzii privind Ucraina/Rusia, energia şi economia, securitatea şi apărarea, vecinătatea sudică, relaţiile transatlantice şi au abordat subiecte referitoare la Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Iran.

Discuții despre situaţia actuală a relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit

Miniştrii de resort vor discuta acum și despre situaţia actuală a relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit. După ieşirea Regatului Unit din Uniune, la 31 ianuarie 2020, cele două părţi au început negocierile privind relaţiile viitoare. O parte a negocierilor au avut loc în cursul unei perioade de tranziţie (1 februarie 2020-31 decembrie 2020), în timpul căreia Regatul Unit nu mai era membru al UE, dar era supus în continuare anumitor norme ale UE. Post-Brexit, Uniunea şi Regatul Unit semnat mai multe acorduri: un acord comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit, un acord privind securitatea şi un acord privind energia nucleară.

Acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit, semnat la 30 decembrie 2020 şi intrat în vigoare la 1 mai 2021, este un acord esenţial care reglementează relaţia post-Brexit.

Documentul asigură condiţii de concurenţă echitabile şi respectarea drepturilor fundamentale, constând în: un acord de liber schimb cu o cooperare ambiţioasă în chestiuni economice, sociale, de mediu şi în domeniul pescuitului; un parteneriat strâns privind securitatea cetăţenilor; un cadru general de guvernanţă.

Priorităţile preşedinţiei suedeze

Tot la această reuniune, cadrul unei sesiuni publice, preşedinţia suedeză îşi va prezenta priorităţile pentru durata mandatului ce îi revine la preşedinţia rotativă a Uniunii: ianuarie-iunie 2023. Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE, dar răspund şi provocărilor geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, conform site-ului guvernului suedez, https://www.government.se/.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a prezentat, la 12 decembrie 2022, în Riksdag (parlamentul suedez), programul preşedinţiei suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023, precizând că securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei preşedinţii suedeze. Suedia a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de două ori: în 2001 şi 2009.

Concluzii anterioare

Anterior, Consiliul Afaceri Generale al UE s-a reunit la 13 decembrie 2022, la Bruxelles, și a adoptat concluzii privind extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere UE-Balcanii de Vest.

Ca urmare a concluziilor Consiliului European din iunie 2022 şi din perspectiva recomandării ulterioare a Comisiei din 12 octombrie 2022, Consiliul CAE a recomandat, la 13 decembrie, acordarea statutului de ţară candidată Bosniei şi Herţegovinei, sub rezerva confirmării de către Consiliul European, plecând de la premisa că se vor lua măsurile specificate în recomandarea Comisiei în vederea consolidării statului de drept, a luptei împotriva corupţiei şi împotriva criminalităţii organizate, a gestionării migraţiei şi a drepturilor fundamentale, se arată pe pagina consilium.europa.eu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...