Consiliul Europei constată progrese slabe în lupta anticorupţie din Austria

Consiliul Europei constată progrese slabe în lupta anticorupţie din Austria

Consiliul Europei a constatat progrese ''insuficiente la nivel global'' din partea Austriei în materie de luptă anticorupţie în mediile judiciare sau politice, indică un raport publicat luni de Grupul de state contra corupţiei (GRECO, organism al Consiliului Europei), transmite AFP.

Potrivit raportului, Austria nu a pus în practică într-o manieră satisfăcătoare decât două dintre cele 19 recomandări făcute de GRECO în 2017.

GRECO relevă astfel că ''nivelul foarte slab de conformitate'' cu recomandările sale ''nu a evoluat'', atât în privinţa ''transparenţei procesului legislativ'', cât şi a ''unui cod de conduită pentru deputaţi'' referitor la chestiuni precum conflicte de interese sau declaraţii de avere.

Referitor la judecători şi procurori, raportul consideră ''regretabil că un număr considerabil de măsuri'' avute în vedere din 2018 ''nu au fost încă finalizate''.

De asemenea, raportul GRECO menţionează lacunele din procesele de selecţie a magistraţilor şi de evaluare a lor, chiar dacă există ''progrese'' legate de noile dispoziţii care le interzic să ocupe simultan funcţii politice sau de principiile deontologice.

GRECO solicită Austriei să prezinte cât mai rapid, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2021, un raport cu privire la punerea în practică a recomandărilor acestui organism.

Austria a fost marcată în ultimii ani de mai multe scandaluri de corupţie. În urmă cu aproape trei săptămâni, domiciliul ministrului de finanţe Gernot Blümel, un aliat apropiat al cancelarului Sebastian Kurz, a fost percheziţionat de procurorii anticorupţie care îl tratează ca suspect în legătură cu posibile donaţii pentru Partidul Popular austriac (ÖVP). Procurorii verifică dacă, în coaliţia precedentă formată din ÖVP şi Partidul Libertăţii, s-a ajuns la un acord între oficialităţi guvernamentale şi compania Novomatic, specializată în aparate de jocuri de noroc pentru cazinouri, pentru a numi un membru al conducerii Casinos Austria în schimbul acordării licenţelor pentru Novomatic.

GRECO reuneşte cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, precum şi Belarusul, Kazahstanul şi SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...