Consiliul Europei deplânge o ''erodare'' a libertăţii presei pe continent (raport)

Consiliul Europei deplânge o ''erodare'' a libertăţii presei pe continent (raport)

Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a deplâns miercuri o ''erodare'' a libertăţii presei pe continent şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ''creşterea alarmantă a ameninţărilor'' la adresa jurnaliştilor, potrivit unui raport publicat miercuri de 15 organizaţii partenere ale Platformei pentru consolidarea protecţiei şi securităţii jurnaliştilor din cadrul Consiliului Europei, relatează AFP.

Acesta arată că numărul de alerte semnalate acestei platforme privind ameninţări grave la adresa libertăţii presei în statele membre ale Consiliului ''a crescut de la 200 în 2020 la 282 în 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 41%'', se arată într-un comunicat.

Marija Pejčinović Burić ''a subliniat în special că jurnalişti au fost recent vizaţi de armata rusă în agresiunea în curs împotriva Ucrainei în care şi-au pierdut viaţa mulţi dintre ei. Ea a reamintit guvernelor că au obligaţia de a lua măsuri pentru a-i proteja pe jurnalişti, inclusiv în timp de război'', a continuat comunicatul de presă al Consiliului Europei.

''Astăzi, în Europa, libertatea de expresie şi libertatea presei se confruntă cu numeroase obstacole. Deşi în unele ţări se înregistrează ameliorări parţiale, tendinţa generală este spre erodarea acestor libertăţi. În aceste vremuri de criză, marcate de pandemia de COVID -19, încă prezentă, şi de violenţa care face ravagii în Ucraina, trebuie să ne sporim eforturile pentru a apăra principiile vitale pentru democraţiile noastre care sunt libertatea de expresie şi independenţa presei'', a subliniat secretarul general.

Anul trecut, şase jurnalişti au murit în timp ce îşi exercitau profesia în Europa, dintre care patru au fost vizaţi în mod deliberat, aminteşte în continuare Consiliul Europei, care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent.

Acesta raportează, de asemenea, 82 de cazuri de atacuri asupra securităţii şi integrităţii fizice a jurnaliştilor, mai ales în cursul unor manifestaţii împotriva măsurilor de luptă împotriva COVID-19, o creştere de 51%.

În 2021, 26 de cazuri de agresiuni împotriva jurnaliştilor au rămas nepedepsite şi 56 de jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare.

Raportul subliniază în continuare creşterea cazurilor de intimidare judiciară, cu recurgerea tot mai frecventă la proceduri de defăimare, pentru a reduce la tăcere mass-media.

În cele din urmă, partenerii Platformei regretă faptul că statele membre ale Consiliului Europei au răspuns doar la o treime dintre alertele publicate pe Platformă în 2021.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”