Constanţa: Cel mai mic număr de mamifere marine eşuate pe litoral în ultimii 10 ani, înregistrat în 2021

Constanţa: Cel mai mic număr de mamifere marine eşuate pe litoral în ultimii 10 ani, înregistrat în 2021

Un număr de 50 de cetacee eşuate pe litoralul românesc al Mării Negre a fost înregistrat în 2021, cel mai mic din ultimii 10 ani ţinând cont de media anuală de 85, a informat, miercuri, organizaţia neguvernamentală Mare Nostrum.

Dintre mamiferele marine eşuate, 70% au fost marsuini şi 4% - delfini comuni.

"În anul 2021, au fost înregistrate 50 de cetacee eşuate, cu mult sub media anuală de eşuări, şi anume 85. Acesta este cel mai mic număr înregistrat în ultimii 10 ani. Cei 50 de indivizi aparţin celor 3 specii de cetacee: 70% marsuini, urmaţi de afalini şi doar 4% delfini comuni", au transmis reprezentanţii ONG-ului.

Conform sursei citate, numărul mic de eşuări este condiţionat de diverşi factori, printre care prezenţa sau absenţa mamiferelor marine în zonele de pescuit, dar se poate spune şi că pandemia le-a oferit un moment de respiro acestor cetacee.

"Am putea spune că pe undeva, pandemia a oferit un moment de respiro mamiferelor marine, şi de aceea a fost înregistrată cea mai mică incidenţă a cazurilor de eşuare la litoralul românesc din ultimul deceniu. În acelaşi timp, rezultatele proiectului CeNoBS au îmbogăţit cunoştinţele despre distribuţia sezonieră, precum şi despre abundenţa celor trei specii de cetacee din Marea Neagră, arătând totodată fragilitatea stării de conservare a acestor populaţii prin numărul îngrijorător de capturi accidentale în plasele de pescuit, la nivel bazinal", a declarat directorul executiv al ONG Mare Nostrum, Marian Paiu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut