Constanţa: Colegiul Medicilor şi DSP, anchetă în cazul femeii moarte după ce a stat 16 ore la Urgenţa SCJU

Constanţa: Colegiul Medicilor şi DSP, anchetă în cazul femeii moarte după ce a stat 16 ore la Urgenţa SCJU

Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică fac verificări, pe lângă Poliţie, în cazul femeii care a murit după ce a stat 16 ore în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, a menţionat marţi conducerea unităţii medicale.

"Am luat legătura cu aparţinătorul şi l-am rugat să ne depună şi nouă o plângere, astfel încât să putem să verificăm, oricum ne autosesizam. Este bine că, la ora actuală, alături de Poliţie, care investighează suspiciunea de malpraxis, Colegiul Medicilor şi DSP de dimineaţă au fost la mine, deja se lucrează la această anchetă şi suntem mai mult decât interesaţi să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat", a spus managerul SCJU Constanţa, Cătălin Grasa, într-o conferinţă de presă.

Potrivit directorului medical al unităţii spitaliceşti, Bogdan Obadă, comisia ce efectuează o anchetă internă a stabilit cronologia evenimentelor petrecute în perioada în care pacienta a stat la UPU, fiind aşteptate şi punctele de vedere în scris ale celor care s-au ocupat de acest caz, pentru a fi analizate în comisia de disciplină a spitalului.

"Pacienta s-a prezentat la ora 7,30 în UPU, cu ambulanţa, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult, realizat de medicul urgentist a fost la 8,07. Pacienta era stabilă hemodinamic, s-au efectuat EKG, analizele de sânge uzuale, radiografie pulmonară, s-a instituit tratament cu ser fiziologic, ventolin. La ora 10,00, a fost consultul de boli interne, s-a solicitat un al doilea set de analize, mai specifice, la ora 11,10 a fost efectuat consultul cardiologic la solicitarea medicului internist. În continuare pacienta era stabilă hemodinamic, se solicită de data asta încă un set de analize ţintite pe funcţia cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11,00 şi la ora 15,00 Se solicită şi computer tomograf torace nativ, pacienta având creatinină mare (...), nu s-au putut face ambele CT la momentul respectiv, s-a continuat cu tratamentul antihipertensiv, la 12,066 este solicitarea de CT în calculator. CT-ul s-a efectuat la ora 19,30", a precizat Obadă.

El a subliniat că pauza de circa şapte ore în care pacientei nu i s-a putut face computerul tomograf a fost cauzată de aglomeraţia de la UPU.

"Există o pauză între orele 12,00 - 19,00 care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roşu pentru CT, 11 solicitări de cod galben şi patru de cod verde, toate au fost solicitări cu segmente multiple. Pacienta face computer tomograf la 19,30, există încă o reevaluare a medicului urgentist la 18,30 - pacienta era stabilă hemodinamic. Rezultatul la CT vine la ora 20,30, rezultatul scris este reevaluat de medicul urgentist, în continuare este stabilă hemodinamic. În urma rezultatului CT, se evidenţiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită şi consult chirurgical, iar în jurul orei 21,50 de înrăutăţeşte starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic şi se produce stopul cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu mai au niciun rezultat", a explicat directorul medical.

Întrebat dacă pacienta putea fi salvată, managerul SCJU a spus că rezultatul medico-legal va arăta cauza înrăutăţirii stării de sănătate a femeii.

"Intrăm în amănunte pe care acum nu avem de unde să le ştim, ne vom clarifica în momentul în care va fi necropsia gata. Este curios că pe tot decursul cât a stat în UPU, a fost pe cod verde, cod verde însemnând că este conştientă, colaborantă, hemodinamic şi respirator echilibrată, deci nu a fost pe cod roşu sau cod galben. Şi, dintr-o dată, seara, se deteriorează astfel încât necesită a merge pe codul roşu şi de acolo să fie fără răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva, a fost o decompensare ireversibilă şi aşteptăm să vedem şi noi cauza", a declarat dr. Grasa.

El a mai spus că pacienta nu a aşteptat la UPU stând pe un scaun obişnuit, ci pe o targă, iar apoi pe un scaun special.

"Nu era scaun, era targă (...), a stat pe targă în urgentă pe cod verde şi după aceea, în salonul de aşteptare. (...) Şi după aceea a mai stat ... este un scaun special, cu un sistem pentru a se face aproape targă, nu e un scaun obişnuit (...) Starea dânsei nu a necesitat iniţial trecerea pe un cod superior, a fost catalogată pe cod verde. Vom vedea dacă necesita dinainte trecerea pe un cod superior", a afirmat managerul spitalului.

Ulterior conferinţei susţinută de conducerea SCJU, fiul pacientei decedate a prezentat presei rezultatul necropsiei efectuate de medicii legişti, reieşind că femeia suferea de insuficienţă cardiorespiratorie acută, hidropneumotorax drept, pneumopatie acută, emfizem pulmonar rupt, cardiomiopatie cronică.

"Hidropneumotorax drept, adică apă la plămâni. Pneumopatie acută ... mi s-a spus de legişti că asta ar fi fost cauza majoră, definitorie. (...) Rezultatul este o confirmare a culpei medicale, a faptului că nu s-a încadrat bine cazul în funcţie de codurile avute", a spus bărbatul, acuzând totodată că mama sa a fost ţinută pe un scaun obişnuit, cu rotile, cu care sunt duşi pacienţii în saloane, în condiţiile în care starea acesteia de sănătate era înrăutăţită.

Poliţiştii fac verificări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă după ce un bărbat a reclamat, luni, că mama sa, în vârstă de 70 de ani, a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru că nu a fost tratată corespunzător de medici, fiind ţinută 16 ore în Unitatea de Primiri Urgenţe.

"Bărbatul a depus plângerea luni, 3 februarie, la Secţia nr. 3 de Poliţie, reclamând că mama lui a fost dusă la UPU sâmbătă la ora 7,00, unitate unde a fost ţinută până la ora 23,00, nefiind tratată corespunzător. (...) A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Andreea Munteanu.

Conform purtătorului de cuvânt al SCJU Constanţa, Crina Kibedi, la Unitatea Primiri Urgenţe a SCJU Constanţa au fost înregistraţi, în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, aproape 1.400 de pacienţi, unitatea fiind la fel de aglomerată ca într-un weekend din timpul verii, când la serviciile medicale ale spitalului judeţean apelează şi turiştii.

Sâmbăta trecută, de la ora 7,00, până duminică la ora 7,00, la UPU au fost înregistraţi 463 de pacienţi, 101 dintre aceştia fiind spitalizaţi în urma investigaţiilor medicale ce le-au fost efectuate. AGERPRES / (A - autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa foto: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta / Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...