Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Constanța: Comandantul pescadorului maritim turcesc, depistat în timp ce bracona în apele românești, arestat preventiv

Magistrații Tribunalului Constanța au decis, miercuri seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Volkan Toplu, comandantul pescadorului turcesc Canhan, depistat de o navă de patrulare a Gărzii de Coastă pe data de 3 aprilie, în timp ce bracona calcan în zona de interes economic exclusiv a României, din Marea Neagră.

Directorul Gărzii de Coastă, comisarul șef de poliție Ionel Trușan, a declarat joi, pentru AGERPRES, că urmează ca poliția de frontieră, împreună cu inspectorii Agenției Naționale de Pescuit Maritim (ANPA), să închirieze un pescador pentru a traula zona în care echipajul pescadorului turcesc Canhan ar fi instalat plase și alte echipamente statice pentru pescuit calcan, în vederea recuperării instrumentelor de pescuit din mare și pentru a elibera eventualele capturi ilegale de pește.

În instrumentarea cauzei, Parchetul Curții de Apel Constanța a reținut că pe data de 3 aprilie, Volkan Toplu a condus fără brevet corespunzător, în zona exclusivă a României, ambarcațiunea Canhan — pavilion Turcia, în vederea desfășurării în mod ilicit de activități de braconaj al calcanului, în condițiile în care nu deținea autorizație în acest sens și nici permis pentru pescuit calcan, la bordul pescadorului aflându-se alte șapte persoane, membrii ai echipajului.

Potrivit anchetatorilor, la momentul depistării vasului inculpatul nu s-a supus somației lucrătorilor poliției de frontieră, intrând în coliziune, în mod intenționat, cu ambarcațiunea MAI 1101 a Grupului de Nave Constanța din subordinea Gărzii de Coastă, pe care a avariat-o, situație în care ofițerii de poliție români au fost nevoiți să deschidă focul asupra sistemului de propulsie.

Verificările au mai demonstrat și că pescarii turci au capturat cantitatea de 157 kg calcan, fiind, de asemenea, amplasate în Marea Neagră mai multe plase de pescuit a căror întindere și poziție este verificată.

Inițial, comandantul Volkan Toplu a fost reținut marți, 11 aprilie, pentru 24 de ore, iar miercuri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a propus luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile, dosarul fiind înaintat spre soluționare Tribunalului Constanța.

În același timp, membrii echipajului au fost repatriați prin intermediul Consulatului din Turcia.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Mihăescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

5 ALERTĂ Dragnea, amenințări voalate la adresa judecătorilor de la Curtea Supremă! Noi declarații demente

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!