Constanţa: Forţele aeriene germane, britanice şi române - exerciţiu comun de Poliţie Aeriană Întărită

Constanţa: Forţele aeriene germane, britanice şi române - exerciţiu comun de Poliţie Aeriană Întărită

Şeful Forţelor Aeriene Germane, general-locotenent Ingo Gerhartz şi şeful Forţelor Aeriene Române, general-maior Viorel Pană, au semnat joi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Declaraţia de intenţie privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul aerian.



Cu acest prilej, în prezenţa şefului Forţelor Aeriene Germane, a locţiitorului pentru operaţii al şefului Forţelor Aeriene Regale Britanice, mareşal al aerului Gerry Mayhew şi a şefului Forţelor Aeriene Române, s-a desfăşurat o activitate demonstrativă privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită.



La demonstraţia menţionată au participat aeronave aparţinând detaşamentului MiG-21 LanceR, alături de aeronave Eurofighter Typhoon aparţinând Forţelor Aeriene Regale Britanice şi Forţelor Aeriene Germane, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.



Şeful Forţelor Aeriene Germane, general-locotenent Ingo Gerhartz, a menţionat că NATO este o organizaţie defensivă, capabilă să facă faţă oricăror provocări şi ameninţări.



"Două avioane Eurofighter au ajuns în Baza NATO de la Constanţa, din România, acum câteva zile, cu un mesaj foarte clar (...) de solidaritate între naţiunile NATO. Suntem împreună, demonstrând că NATO este o organizaţie defensivă, capabilă să facă faţă oricăror provocări şi, da, ameninţări. De aceea, Forţele Aeriene Germane, pentru prima oară, patrulează de-a lungul frontierelor statelor din flancul de sud-est al NATO alături de aliaţii britanici şi români", a spus general-locotenent Ingo Gerhartz.



Potrivit locţiitorului pentru operaţii al şefului Forţelor Aeriene Regale Britanice, mareşal al aerului Gerry Mayhew, evenimentul de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu reprezintă o demonstraţie clară a voinţei aliaţilor NATO de a lucra împreună.

"Evenimentul de astăzi este o demonstraţie clară a voinţei colective a NATO de a lucra împreună, în cadrul Alianţei. (...) Într-un mediu operaţional complex şi plin de provocări, trebuie să înţelegem, să luăm decizii şi să acţionăm rapid şi cu o cât mai mare precizie", a afirmat Gerry Mayhew.

"În contextul crizei din Ucraina, începând din 2014 la nivelul NATO au fost adoptate o serie de măsuri de susţinere a statelor NATO aparţinând flancului estic. Una dintre acestea a fost dezvoltarea şi implementarea unui nou concept, poliţia aeriană întărită (...), pentru a demonstra solidaritatea NATO", a spus, la rândul său, şeful Forţelor Aeriene Române, general-maior Viorel Pană.

Conform acestuia, forţele aeriene britanice, germane şi române se vor antrena zilnic pentru executarea misiunilor de apărare aeriană.

"Începând cu 1 iulie, militarii, atât piloţii, cât şi specialiştii din forţele aeriene britanice, germane şi române se vor antrena zilnic în executarea misiunilor de apărare aeriană, dar vor şi executa (...) misiunile reale de poliţie aeriană sau misiunile de antrenament. (...) Poliţia aeriană este o componentă a misiunii generale de apărare aeriană, o componentă care se execută pe timp de pace şi are ca scop prevenirea utilizării neautorizate a spaţiului aerian al ţării respective, al Alianţei", a mai spus şeful Forţelor Aeriene Române.

Vineri, potrivit MApN, militari din cele trei forţe aeriene vor desfăşura un exerciţiu de poliţie aeriană întărită (ADEX- Air Defence Exercise). În executarea acestui exerciţiu este inclusă şi interceptarea unei aeronave "ţintă", reprezentată de un avion de transport C - 27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, care va evolua pe traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, de către aeronave F16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă permanent - poliţie aeriană (SLP - PA) şi, ulterior, de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice şi Forţelor Aeriene Germane.

La finalul activităţii, în Baza 57 Aeriană, după aterizarea aeronavelor participante la exerciţiu, va fi organizată o expoziţie de tehnică de aviaţie.

Conform MApN, exerciţiul ADEX planificat pe 2 iulie reprezintă o misiune de antrenament în comun a forţelor aeriene aliate şi a mijloacelor navale în spaţiul aerian naţional şi pe teritoriul internaţional al Mării Negre.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române, cele britanice şi germane.

Forţele Aeriene Române execută misiunea de Poliţie Aeriană sub comanda CAOC Torrejon încă de la începutul aderării la NATO. Poliţia aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei. În orice moment, câte două aeronave de vânătoare sunt pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a serviciului de luptă - poliţie aeriană este apărarea spaţiului aerian naţional, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul naţional fără autorizaţie, din diverse motive.

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la prima misiune de poliţie aeriană executată în cadrul NATO. AGERPRES/(A, AS - autor: Nona Jalbă; editor: George Onea, editor online: Andreea Preda)

Sursa fotografiilor: Forţele Aeriene Române /Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…