Constanţa: Lucrările de construire a unui imobil în zona veche a municipiului, unde sunt vestigii, sistate de autorităţi

Constanţa: Lucrările de construire a unui imobil în zona veche a municipiului, unde sunt vestigii, sistate de autorităţi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, la propunerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a dispus, miercuri, oprirea temporară a executării lucrărilor de construire a unui imobil în zona veche a municipiului, în urma unei plângeri depuse de filiala judeţeană a USR, potrivit căreia la săparea fundaţiei respectivei clădiri au fost distruse vestigii.

"În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au continuat verificările privind legalitatea activităţilor de excavare şi depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit că nu au fost respectate cerinţele prevăzute în autorizaţia de construire. Având în vedere că în şantierul de lucru, privind construcţia unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanţa, există posibilitatea existenţei de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor", a informat IPJ Constanţa.

Conform sursei citate, în cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, conform Legii 50/1991.

"În autorizaţia de construcţie era prevăzut şi aspectul - în cazul în care se găsesc (pe parcursul săpăturilor) vestigii arheologice, trebuie să se sisteze lucrările şi să fie anunţată Direcţia Judeţeană de Cultură în vederea conservării", a menţionat IPJ.

Totodată, prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a dispus verificarea avizelor respectivului şantier, deschis în apropierea statuii Lupa Capitolina.

"Verificarea are drept rol realizarea unui raport cu privire la avizele obţinute în vederea autorizării construcţiei precum şi realizarea unui plan de acţiuni, împreună cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii pentru a identifica un set de măsuri pentru conservarea vestigiilor locale", a spus prefectul.

Potrivit acestuia, se iau toate măsurile necesare pentru protejarea patrimoniului constănţean.

"Pentru lucrările de pe Bulevardul Tomis, numărul 49A, care au obţinut autorizaţie de construcţie numărul 1552/18.09.2019 şi aviz de la Ministerul Culturii înregistrat cu numărul 702/23.04.2019, precum şi aviz de descărcare arheologică cu numărul de înregistrare 3/2017, eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa cu numărul de înregistrare 103/13.03.2017, Prefectura Judeţului Constanţa lucrează îndeaproape cu instituţiile abilitate. Obiectivul acestor eforturi comune este de a-i asigura pe constănţeni că se iau toate măsurile necesare pentru a fi protejat patrimoniul constănţean. (...) Au fost reiterate concluziile specialiştilor din 2016, când, în urma excavaţiilor arheologice, au fost ridicate din zona cercetată toate obiectele de interes patrimonial, fragmentele rămase neprezentând valoare materială sau patrimonială", a menţionat Niculescu referitor la şantier.

Deputatul USR de Constanţa, Stelian Ion, a precizat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că, după sistarea lucrărilor, arheologii vor verifica în ce măsură deschiderea şantierului a afectat vestigiile existente.

"Am reuşit să-i oprim! În urma plângerii depuse de noi, s-a deschis dosar penal, iar organele de cercetare penală au luat măsura sistării lucrărilor. Arheologii vor fi şi ei implicaţi pentru a constata în ce măsură lucrările de până acum au afectat vestigiile existente. Administraţia locală PSD şi complicităţile din Consiliul Local au pierdut o bătălie în primul rând datorită reacţiei oamenilor care au protestat la faţa locului. Cu bună credinţă şi prin acţiune tenace, putem opri degradarea oraşului nostru şi îi putem reda aura istorică", a scris Stelian Ion.

Pe 24 ianuarie, mai mulţi cetăţeni, printre care membri USR, au format un lanţ uman în jurul săpăturilor făcute de excavatoare în locul unde ar urma să fie construit imobilul, protestând astfel faţă de distrugerea vestigiilor. Ulterior, după ce lucrări de excavare s-au efectuat şi noaptea, membri ai respectivei formaţiuni politice au depistat locul unde sunt descărcate camioanele cu pământul de pe şantier. În grămezile de pământ, deputatul Stelian Ion şi mai mulţi susţinători au reuşit să găsească, în scurt timp, diverse fragmente din amfore şi alte materiale arheologice. AGERPRES / (AS - autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

2 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

3 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei

4 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

5 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”