Constanța: Nicușor Constantinescu, audiat în dosarul Geotop 2001, la DNA

Constanța: Nicușor Constantinescu, audiat în dosarul Geotop 2001, la DNA

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost adus vineri dimineață la Serviciul Teritorial Constanța al DNA, fiind audiat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și plăți ilegale către o firmă din București, angajată pentru efectuarea cadastrului drumurilor județene.

La ieșirea de la audieri, avocatul Marius Mocanu, apărătorul lui Nicușor Constantinescu, a explicat că este vorba despre ancheta penală din dosarul 'Geotop 2001', privind presupuse ilegalități în contractarea, prestare și plata serviciilor pentru efectuarea cadastrului drumurilor de interes local din județ.

'Este un dosar mai vechi, din 2013, care a fost transferat pentru soluționare la DNA Constanța (de la structura centrală—n.r.) și care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ceea ce privește drumurile județene și respectiv drumurile comunale din județ. În principiu, este vorba de acuzații privind plăți nelegale în ceea ce privește derularea acestui acord cadru privind realizarea cadastrală pentru drumurile comunale și județene. Astăzi ni s-a adus la cunoștință în mod oficial acuzația, s-au comunicat înscrisuri ce stau la baza rapoartelor de acuzații și urmează ca în următoarele săptămâni, după studierea dosarului, să formulăm o declarație în fața procurorului de caz', a declarat avocatul Marius Mocanu.

La rândul său, Nicușor Constantinescu a afirmat că, în baza unei hotărâri din anul 2013 a Consiliului Județean, a derulat procedurile de achiziție a serviciului pentru cadastrarea domeniului public și privat al județului, condiție de bază pentru accesarea fondurilor europene.

"Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca și în celelalte dosare. Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile județene", a spus Constantinescu, înainte de a urca în duba penitenciarului.

În 2007, CJ Constanța a încheiat un contract cu firma Geotop 2001 din București, pentru realizarea cadastrului județului Constanța. Adminstrația județeană urma să plătească firmei bucureștene 8.435.827 de lei, fără TVA, iar prestatorul urma să furnizeze serviciile de specialitate pentru întocmirea documentației cadastrale și înscrierea în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța. Suma respectivă urma să acopere costurile realizării Soluției geospațiale pentru gestiunea căilor de transport.

Anterior adjudecării licitației de către Geotop 2001, CJ Constanța a realizat un Acord de asociere — parteneriat cu 45 de primării din județ, pentru a putea fi realizată cadastrarea și pe teritoriul acestor unități administrativ teritoriale, asociere motivată de necesitatea participării la procedura de achiziție publică 'Documentație cadastrală și înscriere în Cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere'.

Nicușor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută o pedeapsă definitivă de cinci ani pentru subfinanțarea Centrului Militar Teritorial Constanța și periclitarea funcționării acestei instituții din sistemul național de apărare, față de care Consiliul Județean Constanța are anumite obligații de întreținere și asigurarea unor cheltuieli curente de funcționare, reglementate prin lege.

AGERPRES/ (AS-autor: Dan Mihăescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 „Abia aștept să vă arăt tot”