Constanţa: Pelerinajul la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei va fi permis, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară

Constanţa: Pelerinajul la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei va fi permis, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a atenţionat, vineri, că pelerinajul de pe 30 noiembrie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, din apropierea localităţii Ion Corvin, se va desfăşura conform legislaţiei actuale privind pandemia de COVID-19, cu respectarea mai multor reguli gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant.

"Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanţă pentru noi, întreaga comunitate de credincioşi din ţară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislaţiei actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant", a transmis prefectul judeţului Constanţa.

Conform acestuia, vor fi aplicate măsuri preventive ce trebuie respectate, conform actelor normative actuale, la organizarea procesiunilor şi pelerinajelor.

"Astfel, purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi şi va realiza un triaj observaţional (cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces). Totodată, aceştia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele şi suprafeţele frecvent atinse. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor şi/sau pelerinajelor religioase", a spus Silviu Coşa.

El a menţionat că participanţii pot proveni şi din afara localităţii în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform 1183/2021.

"Aşadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credinţă, autorităţile doar facilitează desfăşurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simţ. Fac apel la conştiinţa tuturor enoriaşilor. Acelaşi lucru îl aşteptăm şi de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul şi ghidarea forţelor MAI", a declarat prefectul Constanţei.

În urmă cu un an, a fost restricţionat accesul la slujba de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei a persoanelor din afara localităţii Ion Corvin, însă măsura a fost contestată de către Arhiepiscopia Tomisului, dar şi de mai mulţi credincioşi veniţi din alte localităţi, care nu au respectat dispoziţiile autorităţilor, fiind aplicate şi amenzi. AGERPRES / (AS - autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...