Constanța: Pescador turcesc surprins la braconat în apele românești ale Mării Neagre, oprit cu focuri de armă

Constanța: Pescador turcesc surprins la braconat în apele românești ale Mării Neagre, oprit cu focuri de armă

Un pescador turcesc, prins la braconat în apele Mării Negre, în zona economică exclusivă a țării noastre, a intrat în coliziune în mod intenționat cu o navă de patrulare a Gărzii de Coastă, în timp ce fusese somat cu focuri de armă să se supună unui control.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de Garda de Coastă, în cursul nopții de 3 aprilie, în jurul orei 21.00, operatorii Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului de la Marea Neagră (SCOMAR) au alarmat nava de patrulare MAI 1101 a Grupului de Nave Constanța, aflată în misiune de supraveghere pe Marea Neagră, în legătură cu identificarea, la aproximativ 64 de mile marine est de Constanța, a unei ambarcațiuni al cărei echipaj era suspectat că pescuiește ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Zona respectivă se întinde în larg, până la 200 de mile maritime de la țărm.

"Ambarcațiunea, identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia, inscripționat CAN HAN, nu s-a supus somațiilor verbale, pentru a permite operațiunea de abordaj și control, conform procedurilor legale, astfel că polițiștii de frontieră au executat focuri de avertisment, folosind armamentul de la bordul navei, cu respectarea prevederilor legale", a precizat sursa citată.

Reprezentanții Gărzii de Coastă au informat, că echipajul pescadorului turcesc a ignorat somațiile transmise de nava românească de patrulare și și-a continuat drumul, intrând în coliziune, în mod voluntar, cu nava Gărzii, căreia i-a provocat pagube minore asupra bordajului. Ulterior, la ora 23.10, pescadorul a fost oprit, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile nu s-a putut efectua un control la bordul navei, aceasta fiind remorcată către portul militar Constanța, unde a acostat, în cursul zilei de marți.

"Polițiștii de frontieră au început efectuarea cercetărilor specifice, sub coordonarea unui procuror al Parchetului Curții de Apel Constanța, în colaborare cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Căpităniei Zonale Constanța, fiind efectuate cercetări pentru infracțiunile de pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, pescuit ilegal și pescuit neraportat al calcanului și distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia", conform comunicatului de presă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /