Constanța: Peste 400 de militari ai Batalionului ''Rechinii Albi'', repatriați din Afganistan

Peste 400 de militari ai Batalionului 341 Infanterie ''Rechinii albi'' au participat, marți, la o ceremonie organizată în Piața Ovidiu din Constanța, cu prilejul repatrierii lor din teatrul de operații din Afganistan, la eveniment asistând rude ale acestora, cadre militare și reprezentanți ai administrației locale.

Deschiderea manifestării a fost făcută prin intonarea imnului de stat, urmând un ceremonial religios, decorarea drapelului de luptă al batalionului, nominalizarea militarilor decorați de președintele Klaus Iohannis, evenimentul încheindu-se cu o defilare a participanților în teatrul de operații.

Potrivit comandantului Batalionului 341 Infanterie ''Rechinii Albi'', lt. col. Liviu Necula, două dintre companiile batalionului au răspuns de o parte a zonei de apărare a bazei militare Kandahar, o a treia companie a avut misiunea de a asigura protecția consilierilor forțelor de securitate și apărare afgane, în timp ce compania a patra a trebuit să asigure securitatea principalului punct de acces în baza Kandahar.

Referitor la incidentele petrecute în timpul misiunilor, când militari români au fost răniți, lt. col. Necula a spus că ''nu au fost momente ușoare'', situațiile respective fiind ''tratate cu profesionalism, cu responsabilitate, militarii în sine au dat dovadă de mult profesionalism, de dăruire pe timpul misiunii''.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale, misiunea ''Rechinilor Albi'', desfășurată cu un efectiv de 420 militari, în perioada august 2016 — martie 2017, a constat în securizarea aeroportului Kandahar și a personalului RS dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecției Forțelor de Coaliție și a operațiilor executate de echipele de consiliere și asistență (Security Force Asistance — SFA).

Batalionul a primit denumirea onorifică ''Constanța'', în luna octombrie a anului 2010, iar pentru misiuni internaționale folosește titulatura ''Rechinii Albi''.

AGERPRES / (AS — autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frățilă)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet