Constantin: Abuzul politic este oarecum parte a ADN-ului domnului Tăriceanu

Constantin: Abuzul politic este oarecum parte a ADN-ului domnului Tăriceanu

Copreședintele ALDE Daniel Constantin l-a acuzat joi pe colegul Călin Popescu-Tăriceanu, că "abuzul politic este oarecum parte a ADN-ului" său și a denunțat neregulile din partid, conduse de acesta, după alegerile din 11 decembrie.

"Abuzurile continuă acolo (n.r. la partid) — se schimbă oameni, se schimbă yale, se sechestrează lucruri. Astea sunt lucruri minore care țin de un anumit comportament și care, din păcate, a plecat de la co-președintele Tăriceanu și se pare că s-a dus și la o parte din colegii din teritoriu, ceea ce sigur că regret. Nu e vorba de mine. Sunt colegi din teritoriu și chiar de la organizațiile din București care nu mai au acces în sediu. Ceea ce se întâmplă în ALDE, din păcate, mai ales din partea unui om care se dorește a fi liberal și pozează în spațiul public ca liberal, este un abuz și o preluare ostilă", a afirmat Constantin joi, la Digi 24.

El a precizat că în prezent conturile ALDE nu sunt închise, dar că acestea ar putea fi folosite, deși ambii co-președinți sunt ordonatori de credite.

"Aud chiar că se vor folosi unilateral conturile partidului în condițiile în care suntem ordonatori de credite amândoi. Sunt lucruri care depășesc imaginația și pe care nu le bănuiam a le pune în dreptul domnului Tăriceanu. (...) Domnul Tăriceanu a spus întotdeauna și am crezut și eu că se luptă împotriva abuzurilor, pentru drepturile și libertățile cetățenești. În realitate lucrurile se întâmplă cu totul și cu totul altfel. Chiar mă uitam în cariera domniei sale și constat, din păcate, că abuzul este oarecum parte a ADN-ului domniei sale. Abuzurile politice, nu mă refer la alte abuzuri", a adăugat Constantin.

El a explicat că în ALDE toate ședințele trebuiau organizate până la congres pe principiu paritar, ceea ce nu s-a întâmplat și că anumiți oameni "au fost numiți abuziv în funcții publice (secretari de stat, șefi de agenții) pe criterii care nu țin de performanța politică".

Co-președintele ALDE Daniel Constantin a subliniat că împreună cu colegii care provin din Partidul Conservator ar fi putut să îi retragă lui Tăriceanu sprijinul politic pe baza statutului ALDE.

"Puteam să convoc partea Partidului Conservator, să activez un articol din statut potrivit căruia persoanele care sunt trimise în judecată pot să aibă retras sprijinul politic (...) Art 20 alin 3 prevede că 'măsura suspendării din funcție și a drepturilor ce decurg din calitatea de membru ALDE se poate lua și în cazul trimiterii în judecată penală pe durata procesului'.(...) Vreau să trag un semnal de alarmă. Lucrurile au mers bine până la momentul alegerilor și au început să fie numiți oameni în funcții (...) Haideți să punem oameni în funcții după performanță astfel încât să nu punem în pericol imaginea ALDE", a punctat Constantin.

El a mai susținut că deciziile se luau în ALDE "unilateral" de către Tăriceanu și că portofoliul Mediului i-a revenit ca urmare a unei înțelegeri Dragnea-Tăriceanu, deși el și-ar fi dorit portofolii pe care le cunoaște mai bine, cum ar fi Agricultura sau Fondurile Europene.

"S-a dus singur. A ținut de negociere. Prioritățile au fost șefia Senatului și ministerul Energiei. Celelalte au fost secundare. Din acest motiv nici eu nu am ajuns ministru la Agricultură sau Fonduri Europene, acolo unde era specializarea mea, și am ajuns la Ministerul Mediului pe o înțelegere între cei doi. Nu îl acuz pe domnul Dragnea pentru că cel care trebuia să apere obiectivele ALDE era domnul Tăriceanu", a mai spus Constantin.

Ministrul Constantin a subliniat însă că speră ca lucrurile să se îndrepte în ALDE.

"Eu voi continua să sper în continuare că în ALDE lucrurile se vor îndrepta și ne vom întoarce la democrație. Cel puțin până la acest simulacru de Congres mă voi lupta (...) Eu aveam o casă care se numea Partidul Conservator. În casa noastră a venit domnul Tăriceanu cu un prieten, doi, trei cinci. (...) După un timp, constat că cei care au intrat în casa noastră nu aveau gânduri curate și după doi ani ne spun că nu mai e loc de noi în această casă și ne scot pe geam, pe ușă, pe unde nimeresc (...) Eu continui să cred că în ALDE se vor îndrepta lucrurile și acei oameni care au făcut abuzuri vor reveni la ceea ce înseamnă democrație și liberalism (...) Colegii mei au făcut o acțiune în instanță încă de săptămâna trecută. Eu aștept că acea acțiune să fie soluționată cât mai repede și acel Congres abuziv să nu aibă loc", a explicat Constantin.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...