Constantin: Decizia de retragere a sprijinului politic nu are legătură cu statutul; mingea e la Dragnea și Grindeanu

Constantin: Decizia de retragere a sprijinului politic nu are legătură cu statutul; mingea e la Dragnea și Grindeanu

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a susținut, duminică, faptul că decizia de retragere a sprijinului politic luată de conducerea formațiunii în cazul său este nestatutară, el adăugând că liderul PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu vor decide dacă acceptă o decizie care nu are legătură cu legalitatea.

"Decizia de astăzi nu are nicio legătură cu legalitatea. Nu se poate aplica o sancțiune unui președinte, copreședinte de partid decât în Congres. Dar acestea sunt lucruri care deja au fost călcate în picioare de mai mult timp, nu doar de acum. Ce s-a întâmplat astăzi, din păcate pentru domnul Tăriceanu, nu mai are nicio legătură cu liberalismul. Liberalismul nu înseamnă doar să te lupți pentru drepturi și libertăți cetățenești, înseamnă și alegeri libere și corecte și multe și alte lucruri", a spus Constantin, la finalul ședinței Biroului Politic Central al ALDE.

Întrebat dacă va avea o discuție cu premierul Grindeanu în urma ședinței de duminică, Daniel Constantin a spus că atât premierul Sorin Grindeanu cât și președintele PSD Liviu Dragnea trebuie să decidă dacă țin cont de o decizie nestatutară.

"Probabil că decizia de astăzi nestatutară va fi comunicată domnului președinte Dragnea și, pe cale de consecință, domnului prim ministru Grindeanu. Acum mingea este în terenul domniilor lor. Dacă vor accepta o decizie care n-are nicio legătură cu statutul și deci cu legalitatea, dânșii vor decide. Nu vreau să pun nici presiune pe dânșii. Nu regret nimic, dacă ar fi să fiu pus din nou în fața acestei situații, aș alege același lucru, aș alege oamenii. Mi s-a cerut să trădez oameni, să-i arunc peste bord, doar ca să îmi fie mie bine. Nu pot să fac acest lucru, s-a încercat șantajarea mea cu funcția de viceprim—ministru, am demonstrat că nu țin la această funcție", a subliniat Constantin.

El a mai precizat că propunerea de retragere a sprijinului politic a fost făcută în ședința Biroului Politic Central al ALDE de Dian Popescu.

Biroul Politic Central al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) a decis, în ședința desfășurată duminică după-amiază la Palatul Parlamentului, retragerea sprijinului politic pentru copreședintele formațiunii, Daniel Constantin, vicepremier și ministru al Mediului.

Reuniunea a avut loc în contextul unor divergențe între cei doi copreședinți ai formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, dar și după ce un vicepreședinte al partidului a solicitat public retragerea sprijinului politic pentru actualul vicepremier al ALDE.

Duminica trecută, Daniel Constantin a părăsit întâlnirea Delegației Permanente a partidului , căreia i-a contestat validitatea și a spus că sunt nemulțumiri în interiorul ALDE cu privire la modul în care se iau deciziile.

"Au fost foarte mulți colegi din teritoriu și sunt în continuare foarte nemulțumiți vizavi de modalitatea în care se iau decizii. Cu alte cuvinte nu au participat la decizie. Chiar dacă există formal o comisie de fuziune aceasta s-a întrunit foarte rar și deciziile au fost luate oarecum unilateral (...) în ALDE, care au, în momentul în care suntem parteneri ai coaliției de guvernare, repercusiuni în ceea ce privește coaliția de guvernare, guvernarea și asupra cetățenilor. (...) Este o miză de putere, de control, o miză pe care probabil domnul Tăriceanu o are de a deține controlul total și, în cel mai scurt timp, miza mea, dacă mă întrebați, este aceea de onoare", a spus atunci Constantin.

Ulterior, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că declarațiile politice ale lui Daniel Constantin îl pun "serios pe gânduri" și crede că acesta forțează să fie exclus din ALDE.

"Părerea mea este că, în momentul de față, cred că asta încearcă (să fie exclus din partid — n.r.). Cred că, statutar, Delegația Permanentă nu o poate face, dar o poate face Congresul. Eu nu țin cu tot dinadinsul să ajungem în stadiul acesta, însă declarațiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu", a susținut Tăriceanu.

Potrivit acestuia, există o "diferență majoră de percepție" asupra realității politice între ALDE ca partid liberal și Daniel Constantin.

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a propus retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, adăugând că i se pare normal ca acesta își "dea măcar demisia de bun simț" din pozițiile pe care le deține.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, care a purtat discuții marți cu ambii copreședinți ALDE, i-a rugat pe cei doi ca până la sfârșitul săptămânii să încerce să găsească o soluție într-un for statutar al partidului cu privire la calea pe care o vor urma.

"Am discutat și cu domnul Daniel Constantin și cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu, le-am prezentat dorința mea și dorința noastră ca în ALDE situația să fie stabilă și calmă, noi fiind același partener serios de ani de zile, negenerând tulburări în rândul vreunui partid cu care noi am fost aliați. Mi-am exprimat speranța că se vor înțelege. Nu-mi permit eu să le spun unuia sau altuia ce să facă, dar, în același timp, i-am rugat ca până la sfârșitul săptămânii să încerce să găsească o soluție sau o decizie, într-un for statutar al partidului, de care să aflăm și noi, să înțelegem cam care este calea de urmat în ALDE sau ce se intenționează, ce plan există acolo", a spus Dragnea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...