Constantin Niţă: Am stat degeaba în închisoare; amnistia ar fi bună pentru cei care au suferit anumite abuzuri

Constantin Niţă: Am stat degeaba în închisoare; amnistia ar fi bună pentru cei care au suferit anumite abuzuri

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a declarat, luni, că a fost condamnat într-un dosar făcut la comandă şi a susţinut că amnistia ar fi bună pentru cei care au suferit "anumite abuzuri" şi pentru reabilitarea imaginii instituţiilor din Justiţie.

"Părerea mea este că am fost condamnat nevinovat, datorită unui dosar făcut la comandă. Prin urmare, cred că am stat absolut degeaba în puşcărie", a afirmat Niţă, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde fostul ministru a introdus o contestaţie în anulare.

În opinia acestuia, Curtea Constituţională a procedat corect în cazul deciziei privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Fostul ministru a mai spus că este "foarte corect" anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate să poată depune contestaţii în anulare.

Întrebat de jurnalişti dacă ar fi utile amnistia şi graţierea, Niţă a răspuns: "Nu ştiu dacă amnistia este o variantă, dar, după opinia mea, amnistia ar fi bună şi pentru cei care au suferit anumite abuzuri din partea instituţiilor, dar şi pentru instituţii pentru a-şi reabilita imaginea faţă de abuzurile pe care le-au făcut".

Pe 19 decembrie 2018, fostul ministru Constantin Niţă a fost eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei sale.

Decizia a fost luată în baza hotărârii Curţii Constituţionale privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci de la ICCJ.

Niţă avea de executat o condamnare de 4 ani, primită în iunie 2018, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.

Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

''În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014'', susţineau procurorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

5 Foarte interesante amănunte!