Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă

Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă

Fostul preşedintele Emil Constantinescu a declarat, miercuri, la conferinţa "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", că Rusia a redevenit o putere revizionistă care îşi continuă agenda de secol XIX cu tactici şi metode de secol XXI.

Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

El a citat, astfel, dintr-o scrisoare adresată, în 2009, preşedintelui SUA, Barack Obama, semnată, printre alţii, de el şi de foştii preşedinţi ai Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi Bulgariei.

"Rusia a redevenit o putere revizionistă care îşi continuă agenda de secol XIX cu tactici şi metode de secol XXI. La nivel nivel global, Rusia a devenit, din multe puncte de vedere, o putere status quo, iar la nivel regional şi în raport cu naţiunile noastre acţionează din cel mai mult ca o forţă revizionistă. Foloseşte atât mijloace făţişe cât şi absconse, de la blocări energetice şi investiţii motivate politic, până la mituire şi manipulare a presei pentru a-şi realiza interesele şi a se confrunta cu confruntarea trans-atlantică a centrului şi estului Europei", a citat fostul şef al statului din scrisoare. Emil Constantinesacu a precizat, în intervenţia sa, că acest pasaj este "destul de actual astăzi".

"Noi, foştii preşedinţi, putem să spunem şi lucruri incomode pe care politicienii în funcţie, încorsetaţi de limbajul politically correct, nu le pot spune", a arătat Constantinescu.

Pe de altă parte, fostul preşedintele a ţinut să precizeze că NATO nu este o organizaţie infailibilă. "NATO nu este infailibilă, NATO nu este o organizaţie care nu poate greşi, liderii NATO la fel, tocmai aici stă forţa NATO, în ceea ce unii percep a fi slăbiciunea ei – contradicţiile interioare -, pentru că aceasta arată natura democratică a acestui organism", a arătat Constantinescu.

El a subliniat că, în prezent, în condiţiile recentelor evenimente din Crimeea, există unitate în rândul cetăţenilor privind apartenenţa la NATO, unitate care nu exista la începutul procesului de aderare.

"Nu a existat o unanimitate, o solidaritate extraordinară în jurul ideii NATO. E bine ca acum vedem lucrurile aşa. Nu a fost chiar aşa. Îmi amintesc că, în 1992, toţi consilierii mei mă sfătuiau să nu abordez această problemă în campania prezidenţială", a declarat acesta.

"În momentul în care, în numele României, am hotărât să acordăm dreptul de survol avioanelor NATO în conflictul din Iugoslavia, peste 65 la sută, în sondajele de opinie, erau împotriva acţiunii NATO", adăugat Emil Constantinescu .

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă