Constatarea amiabilă la accident, valabilă în anumite condiții. Reguli de aur pentru șoferi VIDEO

Constatarea amiabilă la accident, valabilă în anumite condiții. Reguli de aur pentru șoferi VIDEO

Constatarea amiabilă se poate întocmi de către șoferii implicați în accidente ușoare, nesoldate cu victime. Este un formular special, un soi de proces-verbal, ce este încheiat doar între doi șoferi.

Constatarea vă poate scăpa de un drum la Poliție. FOTO Arhivă

Toți șoferii trebuie să aibă acces ușor și rapid la un astfel de formular, ce poate fi obţinut de la sediile asigurătorilor, putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe tot teritoriul României.

Documentul de constatare amiabilă este furnizat de asigurător împreună cu RCA-ul (asigurarea auto obligatorie, de răspundere civilă) și trebuie să existe în permanență în autovehiculul pe care îl avem.

Constatarea amiabilă prin completarea acestui formular de către ambii șoferi ajută la clarificarea situației.

Practic, scopul acestuia este de a furniza informațiile necesare despre accident companiei de asigurări, pentru a identifica responsabilitatea fiecăruia, dar și defecțiunile mașinilor celor în cauză. Completată corect, o constatare bună poate duce la o compensare rapidă.

Poliția Română atrage însă atenția că doar completarea şi semnarea formularului „Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci este un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună.

Când se poate utiliza Amiabila

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

- din accident au rezultat numai pagube materiale;

- în accident au fost implicate numai două vehicule;

- nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;

- există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa socieţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor. Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului. Potrivit dispoziţiilor Ordinului 20/2008 al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, asiguratul este obligat să informeze imediat societatea de asigurare autorizată, despre producerea accidentului de circulaţie”, a precizat Poliția Română.

Constatarea amiabilă nu se aplică în cazul unui accident grav, atunci când vorbim de cel puțin două vehicule și apariția unor răni grave sau chiar decese în randul pasagerilor.

Completare și în mod online

Aplicația numită „Amiabila” oferă posibilitatea completării online a documentului.

1. descarci gratuit aplicația din Google Play Store sau App Store direct pe telefonul mobil

2. creezi un cont de utilizator în aplicația „ Amiabila

3. apasă butonul „adaugă constatare”

4. introduceți datele solicitate. Cartea de Identitate a vehiculului poate fi fotografiată, iar aplicația extrage datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate

5. introduceți detalii despre accident. Aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocomplează adresa unde s-a petrecut accidentul

6. introduceți avariile suferite de vehicul

7. introduceți dinamica accidentului. Împrejurările selectate generează construcția schițelor.

8. Introduceți datele vehiculului B. Conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună

9. în final, constatarea amiabilă este semnată și trimisă asigurătorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?