Constituția României, art 92: Președintele României este comandantul forțelor armate. Adică unicul comandant nu are dreptul să numească șeful Statului Major, scârbe pesediste?

Constituția României, art 92: Președintele României este comandantul forțelor armate. Adică unicul comandant nu are dreptul să numească șeful Statului Major, scârbe pesediste?

Constituția României, art 92: Președintele României este comandantul forțelor armate. Adică unicul comandant nu are dreptul să numească șeful Statului Major, scârbe pesediste?

ART. 92 din Constitția României:

Atributii in domeniul apărării
(1) Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al
Consiliului Suprem de Apărare a Tării.
(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea partială sau totală a fortelor
armate. Numai in cazuri exceptionale, hotărarea Presedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, in
cel mult 5 zile de la adoptare.
(3) In caz de agresiune armată indreptată impotriva tării, Presedintele Romaniei ia măsuri pentru
respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostintă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă
Parlamentul nu se află in sesiune, el se convoacă de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.
(4) In caz de mobilizare sau de război Parlamentul isi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar
dacă nu se află in sesiune, se convoacă de drept in 24 de ore de la declararea lor.

Constituția României:

Dăncilă lasă de înțeles că Guvernul va BLOCA publicarea decretului emis de președinte pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Armatei! Dăncilă a declarat vineri, la guvern, că președintele Klaus Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatului șefului statului major, ci că potrivit legii atât numirea cât și prelungirea mandatului se face numai la propunerea ministrului apărării cu avizul primului ministru.

”Decretul nu respectă condițiile de legalitate și crează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat Dăncilă. Ea a precizat că președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT.

Decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului generalului Ciucă la șefia Armatei nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională, a declarat vineri premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de guvern.

Președintele sfidează PSD și-i prelungește mandatul generalului Ciucă în fruntea Statului Major al Armatei Române! 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că a luat decizia de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major, argumentând că „România nu poate să rămână fără șef al Armatei”.

Klaus Iohannis a precizat că „CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării” privind propunerile pentru șefia CSAT, „o situație foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale țării”.

„Practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei. Nu există o propunere pentru șeful Armatei”, a spus președintele.

Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie iar „România nu poate să rămână fără șef al Armatei”, a continuat Iohannis.

„Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatului de șef al Armatei pentru generalul Ciucă”, „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase”, a subliniat Klaus Iohannis.

Declarația integrală a președintelui, conform transcrierii oficiale a administrației prezidențiale:

„S-a terminat ședința CSAT pe care am convocat-o. A existat un singur punct pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, un punct la cererea ministrului apărării, care viza diferite schimbări pe funcții din conducerea Armatei.

Această propunere făcută de ministrul apărării nu respectă rigorile legii. În consecință, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a aprobat solicitarea ministrului apărării.

O situație foarte neplăcută care arată încă o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării.

În situația în care am ajuns, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei. Deci, nu există o propunere pentru șeful Armatei.

Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată.

După ședința CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat, și trimis spre publicare, decretul prin care se prelungește mandatul de șef al Armatei pentru generalul Ciucă.

Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase, și bine ar fi fost ca această chestiune să-și fi găsit mai repede soluționarea, dar, în continuare, cred că Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce.

Având în vedere că astăzi este ultima zi în care ne vedem, dați-mi voie să vă doresc tuturor un An Nou fericit, cu sănătate și cu rezultate dintre cele mai frumoase. La mulți ani!”

Președintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerea MApN pentru funcția de șef al Statului Major. Propunerea principală a fost generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, pentru conducerea Statului Major al Armatei. Această propunere a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, iar ulterior alte două propuneri ale ministrului Gabriel Leș ar fi fost respinse de șeful statului. O altă propunere a ministrului pentru funcția de șef al Statului Major al Armatei ar fi fost Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leș, a anunțat, miercurea trecută, la Antena 3, că nu va prelungi mandatul actualului șef al Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, care se încheie în 31 decembrie 2018.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...