Consultări la Cotroceni/Cioloş: Între premier şi preşedinţia Camerei Deputaţilor e important să existe un echilibru

Consultări la Cotroceni/Cioloş: Între premier şi preşedinţia Camerei Deputaţilor e important să existe un echilibru

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că alianţa îşi doreşte o înţelegere bazată pe încredere, în vederea unei viitoare coaliţii de guvernare, dar şi că trebuie să existe un echilibru în ce priveşte deţinerea funcţiei de premier şi a celei de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Într-o declaraţie de presă susţinută, luni, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni, Dacian Cioloş a subliniat că USR PLUS nu doreşte "nicio formulă în care PSD să fie implicat" în guvernare.

"Acesta este motivul pentru care noi am mers şi mergem în continuare la aceste discuţii cu deschidere, pentru a găsi soluţii, fără linii roşii de principiu, dar cu obiectivul să găsim o soluţie echilibrată. Nu, soluţia nu e echilibrată când totul se duce doar într-o parte şi ceilalţi iau doar restul. Noi vrem doar să avem această construcţie bazată pe încredere. De aceea noi am spus că avem opţiune şi pentru prim-ministru şi pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru că, haideţi să fim foarte clari, acestea sunt cele două poziţii - şi Senatul are un rol important în ierarhia statului - dar majorităţile se construiesc în Camera Deputaţilor, în primul rând, şi Guvernul e cel care pune în aplicare programul de guvernare. Şi atunci noi avem opţiuni sau pentru prim-ministru sau pentru pentru Camera Deputaţilor, care nu au legătură cu obiectivul de a aranja posturi pentru o persoană sau pentru alta. Nu despre asta e vorba. Dar e vorba de acest echilibru pe care îl căutăm şi pe care îl dorim", a precizat Cioloş.

El a subliniat că negocierile trebuie să includă programul şi obiectivele de guvernare, precum şi construcţia coaliţiei care să ducă la îndeplinire acest program.

"Mergem, aşa cum am spus, cu alternative, dar alternative care să ducă la o soluţie de echilibru. Atât căutăm: o soluţie de echilibru, respectând proporţiile votului şi nu rezolvarea unor ultimatumuri care vin dintr-o parte sau alta. (...)Nu mergem ca să rupem o înţelegere sau să o facem imposibilă, mergem să găsim o soluţie şi sperăm acelaşi lucru şi din partea partenerilor", a spus Cioloş.

Potrivit liderului USR PLUS, organizarea alegerilor anticipate ar "reprezenta o catastrofă pentru România şi o iresponsabilitate" din partea celui care avansează o astfel de variantă.

"Asta nu e o soluţie. Asta e o non-soluţie", a spus el.

Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a arătat că ideea conform căreia "toată decizia în stat e în mâna unui singur partid din coaliţie, iar ceilalţi parteneri din coaliţie sunt parteneri de antrenament" nu este una fezabilă pentru credibilitatea guvernului.

"Mai este un element important cu care preşedintele a rezonat. E o poziţie pe care noi am transmis-o, respectiv aceea că nu se poate pune problema unui acord în care o parte se tranşează în Parlament, prin votul parlamentarilor şi o parte se negociază între partide, pentru că - şi am precizat lucrul acesta - nu putem porni la maraton cu un picior rupt. Respectiv, în situaţia în care această coaliţie vine în Parlament şi spune 'O bucată din înţelegerea şi credibilitatea guvernării României stă în arbitrajul PSD' nu doar că nu o să fim credibili, dar nu o să fie nicio stabilitate a coaliţiei. De aceea - şi preşedintele a rezonat cu acest punct de vedere - ideea este de a negocia de sus până jos toate poziţiile şi de a avea o coaliţie cu toate aceste lucruri agreate politic, prin dialog", a spus Barna. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”