Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Potrivit Administrației Prezidențiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanții PSD și ALDE, la ora 16,00 au fost invitați cei ai PNL, iar la ora 17,00 — USR. La ora 17,30, delegația PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt așteptați reprezentanții UDMR, iar la ora 18,30 — grupul parlamentar al minorităților naționale.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că viitorul premier trebuie să fie "o persoană integră, fără probleme penale" și care să aibă "o majoritate parlamentară în spate".

PSD și ALDE vor merge împreună la consultări și vor propune un singur nume pentru funcția de premier. Candidatul va fi stabilit în ședințele conducerii celor două partide care vor avea loc în prima parte a zilei de luni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, de această dată, vor fi mai multe propuneri pentru funcția de premier, iar Comitetul Executiv Național și mai apoi grupurile parlamentare vor fi cele ce vor decide cine va fi nominalizatul.

"Am discutat cu câțiva colegi și sunt câteva variante pe care o să le propun Comitetului Executiv Național, nu va fi doar una. Voi propune mai multe variante", a menționat Dragnea, adăugând că are patru variante, printre care și femei.

Tot luni se va reuni și conducerea PNL pentru a stabili delegația și mandatul cu care aceasta va merge la Cotroceni.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor purta discuții exploratorii cu orice formațiune în afară de PSD pentru crearea unei majorități parlamentare.

"Vom purta discuții exploratorii cu orice partener în afară de cei care și-au bătut joc de România. (...) E extrem de dificil de construit o majoritate stabilă și solidă. Vor trebui îndeplinite foarte multe condiții și va trebui o armonizare a punctelor de vedere față de un program de guvernare. Nu putem totuși să ignorăm această eventualitate și să nu încercăm să deschidem discuții pentru prefigurarea unei astfel de majorități", a declarat Orban.

USR ar fi de acord să susțină un guvern de coaliție al Opoziției, dar va prezenta direct președintelui Klaus Iohannis propunerile, fără să aibă negocieri cu alte partide, a precizat săptămâna trecută senatorul acestui partid Vlad Alexandrescu.

"Pentru responsabilitate am fi, eventual, de acord să susținem un guvern de coaliție al Opoziției, cu condiția ca el să fie condus de un prim-ministru responsabil, integru, nu neapărat de culoare politică, cu o echipă profesionistă, cu o reformă a legilor electorale cu alegerea primarilor în două tururi. (...) Noi am constituit o delegație care se va prezenta și va propune președintelui Iohannis formula noastră. Noi nu vom avea negocieri cu alte partide în momentul de față. Noi mergem la Cotroceni să spunem punctul de vedere al nostru direct președintelui și nu ar putea fi vorba de o alianță cu alte partide, ci este vorba de o susținere a unui guvern de coaliție", a explicat Alexandrescu la Parlament.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria