Consumul de fructe, un factor important în creșterea în dimensiune a creierului (studiu)

Consumul de fructe, un factor important în creșterea în dimensiune a creierului (studiu)

Voluminosul și performantul creier al omului modern este rezultatul unei evoluții îndelungate, iar una dintre etapele cruciale ale acesteia ar fi fost introducerea în alimentație a fructelor, potrivit unui studiu publicat luni în revista "Nature Ecology & Evolution", informează AFP.

Prin descoperirea fructelor și înțelegerea modului în care le-ar putea mânca, unele primate au făcut un mare pas înainte în ceea ce privește dezvoltarea creierului, potrivit cercetătorilor americani. "Mulțumită acestui lucru ne-am dezvoltat incredibil de mult volumul creierului", a declarat cercetătorul Alex Decasien de la Universitatea din New York și co-autor al studiului. "Am făcut să explodeze aportul nutrițional din alimentele pe care le consumăm", a adăugat acesta.

Pentru a ajunge la aceste concluzii cercetătorii au examinat alimentele preferate de peste 140 de specii de primate. Ei au constatat că speciile care au manifestat o înclinație către fructe și-au dezvoltat creierul cu aproximativ 25% mai mult decât cele care au consumat frunze.

Acest lucru pune în discuție o teorie avansată la mijlocul anilor '90 potrivit căreia relațiile sociale, complexe în cazul primatelor, ar fi fost cele care ar fi contribuit la creșterea în volum a creierelor.

O viață socială importantă, supraviețuirea și reproducția necesită o bună înțelegere a mediului și a altor primate, toate acestea dezvoltând creierul. Un fapt pe care Alex Decasien nu îl neagă, deși cercetătorii nu au găsit nici un indiciu care să ateste legătura dintre mărimea creierul primatelor studiate și complexitatea relației lor sociale. Însă, ceea ce este sigur după cum spune el, e faptul că introducerea fructelor în dietă — un adevărat aport exploziv de zahăr și de energie în comparație cu frunzele — a fost un factor determinant în acest sens.

Dezvoltarea creierului este importantă pentru supraviețuire, însă vine cu un preț la nivel metabolic, aceasta necesitând un consum mai mare de energie. "Creierul reprezintă 2% din greutatea noastră totală, însă el absoarbe 25% din energia pe care o avem", a adăugat cercetătorul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 Noi amănunte / E râcă mare în lumea bună a Capitalei! Gaborii i-au spart petrecerea aniversară miliardarului Thi…

3 Irina Rimes, în călduri?

4 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

5 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc