„Container 29B6”, singurul radar rusesc deasupra orizontului îndreptat spre vest, care monitoriza spațiul aerian din jurul Europei

„Container 29B6”, singurul radar rusesc deasupra orizontului îndreptat spre vest, care monitoriza spațiul aerian din jurul Europei

Rusia a pierdut un sistem radar deosebit de important, potrivit unor noi informații, iar surse ucrainene și rusești au confirmat că Ucraina a lansat un atac la sute de kilometri de linia frontului, chiar în inima teritoriului rusesc. Miercuri, presa de la Kiev a relatat că dronele ucrainene au lovit o facilitate militară pe teritoriul căreia se afla un ''Container 29B6'', un radar de tip ''over-the-horizon'', în republica rusă Mordovia, citând surse din cadrul agenției de informații militare ucrainene. Surse rusești și ucrainene comunicaseră anterior că a avut loc un atac cu drone asupra instalației din Mordovia, la 11 aprilie.

Miercuri, Artem Zdunov, guvernatorul regiunii ruse Mordoviei, a declarat că un UAV ucrainean a "atacat din nou un obiectiv aflat în Mordovia" în jurul orei locale 8.00 a.m. Apărarea aeriană rusă a doborât drona, a spus el.

Imaginile din satelit care au fost puse recent la dispoziția publicului confirmă că o dronă ucraineană a lovit radarul rusesc ''29B6 Container''. Acest atac a devenit cunoscut la 17 aprilie 2024. Potrivit imaginilor, drona a avariat partea de antenă a acestui radar rusesc.

În urma acestui atac efectuat de ucraineni, radarul rusesc ''29B6 Container'' a fost grav avariat și scos din funcțiune pentru o perioadă lungă de timp, cu șanse destul de reduse de a fi repus în funcțiune în acest moment.

Canalul de Telegram VChK-OGPU, care pretinde că primește informații direct de la unele surse din cadrul serviciilor ruse de spionaj, a declarat că "atacul a fost un succes, iar acum stația radar este scoasă din funcțiune", potrivit Newsweek care a cerut informaţii suplimentare de la Ministerul rus al Apărării și de la Direcţia de Informații Militare (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Radarul ''29B6 Container'' face parte din sistemul de avertizare timpurie al Rusiei pentru detectarea amenințărilor care se apropie de la mii de kilometri distanță, cum ar fi rachetele balistice cu rază lungă de acțiune.

Acesta poate urmări lansările rachetelor de croazieră și hipersonice și decolarea avioanelor de la o distanță de până la aproximativ 3.000 de Km, potrivit agenției ruse de știri Tass.

Radarul a fost amplasat în orașul Kovîlkino, la sud-est de Moscova.Acesta se află la aproximativ 360 de kilometri de granița cu Ucraina.

Acest radar este "singurul radar de avertizare timpurie din această zonă". Mass-media de rusă a relatat la începutul anului 2020 că un al doilea radar de tip ''Container'' urma să fie amplasat în exclava rusă Kaliningrad, care este situată între Lituania și Polonia, state membre NATO, pe coasta Mării Baltice.

Dar, Forbes a descris radarul din Mordovia ca fiind singurul radar rusesc deasupra orizontului îndreptat spre vest, monitorizând spațiul aerian din jurul Europei. Acesta valorează 110 milioane de dolari, a adăugat publicația.

"Va fi extrem de dificil să umplem golul" lăsat de pierderea acestui radar'', s-a precizat pe canalul de Telegram VChK-OGPU.

SURSA: defenseromania.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro