Contraofensiva ucraineană. „Avem nevoie de înfrângerea completă a Rusiei, ca acest lucru să nu se repete în 10-15 ani”

Contraofensiva ucraineană. „Avem nevoie de înfrângerea completă a Rusiei, ca acest lucru să nu se repete în 10-15 ani”

Soldații ucraineni aflați în contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia susțin că ajutorul extern primit nu este suficient. De asemenea, ei spun că Rusia trebuie înfrântă în Ucraina pentru ca o astfel de agresiune să nu se mai repete o perioadă.

FOTO: Profimedia

Jurnaliștii The Guardian au discutat cu soldați ucraineni aflați pe front în timpul contraofensivei. Un soldat - operator de dronă - cu indicativul "Garry" le arată un grup de militari ruși care intră într-o cabană. „Nu îi vom lovi încă. Este mai bine să observăm", spune el.

De când a început contraofensiva Ucrainei, unitatea de recunoaștere aeriană a lui Garry a reperat ținte inamice. Este o muncă lentă, minuțioasă. Rușii folosesc contramăsuri electronice.

Kievul a reușit să elibereze patru sate abandonate, la sud de micul oraș Velyka Novosilka, la granița provinciilor Donețk și Zaporizhzhia. Avansul a fost modest până acum: aproximativ 3 mile. Obiectivul acestui sector al frontului este de a recuceri portul Berdiansk ocupat de ruși și de a ajunge la Marea Azov. Nu este clar când, sau chiar dacă, s-ar putea întâmpla acest lucru.

Săptămâna aceasta, Volodimir Zelenski i-a atacat pe criticii care spun că contraofensiva sa a fost lentă și copleșitoare. Președintele ucrainean a subliniat că succesul țării sale pe câmpul de luptă depinde în mod direct de livrările occidentale de arme grele. Avioanele de luptă F-16, care ar putea deschide calea infanteriei ucrainene, este puțin probabil să sosească înainte de toamnă, prea târziu pentru impulsul militar din acest sezon.

S-au antrenat în Anglia

"Rușii au multe lucruri. Asta e problema", a spus Garry. Ambele părți își ascund vehiculele sub acoperirea copacilor. Uneori, o umbră era vizibilă după-amiaza târziu și dădea o locație, a spus el. Drona sa, de fabricație ucraineană, a zburat la o altitudine de 1 km și a fost echipată cu o cameră termică pe timp de noapte care a detectat obiecte mari, a explicat el.

În februarie, brigada nou formată a lui Garry s-a antrenat în sudul Angliei. "Eram aproape de Stonehenge. Prietenul meu a făcut o fotografie", a spus el. "Am învățat cum să luăm cu asalt tranșeele inamice, să săpăm sub foc și să efectuăm o ambuscadă. Erau buni instructori.”

Soldații ucraineni au declarat că sunt recunoscători pentru sprijinul națiunilor occidentale, dar au subliniat că este nevoie de mai mult pentru a-i învinge pe ruși.

Într-un alt câmp plantat cu floarea-soarelui, un locotenent senior cunoscut sub numele de "Cuba" a discutat cu un echipaj de patru oameni. S-au așezat pe un tanc ușor pe roți AMX, donat recent de Franța. Vehicule britanice de infanterie Husky cuibărite sub frunzișul din apropiere.

Într-un alt câmp plantat cu floarea-soarelui, un locotenent senior cunoscut sub numele de "Cuba" a discutat cu un echipaj de patru oameni. S-au așezat pe un tanc ușor pe roți AMX, donat recent de Franța. Vehicule britanice de infanterie Husky cuibărite sub frunzișul din apropiere.

Ruşii au mai multe tancuri şi mai mulţi oameni

"Armata rusă are un avantaj în ceea ce privește numărul de oameni, tancuri și artilerie", a spus Cuba. "Decalajul nu este la fel de mare ca acum un an. Dar totuși există un decalaj. Mergem înainte, pas cu pas. Nu este o sarcină ușoară." El a adăugat: "Vrem mai multe echipamente grele, pentru a face o operațiune ofensivă de succes. Avem nevoie de un avantaj în tancurile grele – nu doar cele ușoare – și în artilerie".

Rușii au avut mult timp la dispoziție pentru a-și pregăti apărarea, a spus Cuba. Ei au construit cele mai extinse fortificații văzute oriunde de zeci de ani, care au inclus trei straturi de tranșee, adâncime de 30 km, a spus el și au pus o mulțime de mine. Când brigada sa a luat cu asalt o poziție inamică luna trecută, au găsit mai multe camere subterane armate cu beton.

Cuba și-a exprimat frustrarea față de unii politicieni străini. "Percepția mea este că sprijinul din partea Occidentului este prea puțin, prea târziu. Trebuie să analizați situația, cu prea multe părți interesate. Reacționezi la realitățile de ieri și nu la cele de astăzi." Ce le-ar spune celor care cred că contraofensiva a fost un eșec? "Vino aici și ajută", a spus el. "Avem nevoie de înfrângerea completă a Rusiei, astfel încât acest lucru să nu se repete în 10-15 ani".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat