Contraofensiva ucraineană, evaluată de pe câmpul de luptă: O posibilă explicație a înaintării lente

Contraofensiva ucraineană, evaluată de pe câmpul de luptă: O posibilă explicație a înaintării lente

Un grup de analiști militari a călătorit recent de-a lungul liniei de front din Ucraina pentru a înțelege de la fața locului dinamica celui mai brutal război terestru din Europa după cel petrecut între 1939 și 1945, iar evaluarea unuia dintre ei trage un semnal de alarmă pentru forțele armate ale Kievului.

FOTO Profimedia

Franz-Stefan Gady, membru al Institutului pentru Studii Strategice Internaționale și al Centrului pentru Noua Securitate Americană, spune, după vizita efectuată pe linii de front din Zaporojie și Donbass, că ucrainenii suferă din cauza lipsei de coordonare între unități, birocrației, unor lupte interne și continuării „gândirii în stil sovietic”. El remarcă totodată că rușii „opun o rezistență puternică”.

În opinia sa, lipsa înarmării suficiente, în principal cu sisteme cu raze mai lungi de acțiune și mai multe echipamente de deminare, nu este singura explicație pentru progresul slab al contraofensivei, fapt recunoscut de soldați și comandanți ucraineni angajați pe câmpul de luptă.

Gady, care s-a deplasat pe câmpul de luptă împreună cu analiștii militari Konrad Muzyka, Rob Lee și Michael Kofman, și-a făcut publice observațiile pe Twitter.

Ucraina, invitată să-și modifice tacticile de război

Potrivit acestuia, războiul din Ucraina se află într-o fază de uzură, cu lupte în mare parte de infanterie (la nivel de echipă, pluton și companie) susținută de artilerie, iar acest aspect înseamnă că progresul se măsoară în metri, nu în kilometri. Forțele mecanizate sunt rareori desfășurate, din cauza lipsei factorilor de manevră, subliniază el.

O altă observație a analistului militar american este că forțele ucrainene încă nu stăpânesc operațiunile cu arme combinate la scară largă, astfel încât operațiunile au loc în cele mai multe cazuri secvențial, nu sincronizat, iar acest lucru constituie principală cauză a progresului lent.

Gady recunoaște problemele puse de câmpurile de mine instalate de ruși, deoarece limitează spațiul de manevră. Dar ucrainenii nu străpund apărarea rusească nu din cauza acestor câmpuri, ci din incapacitatea de a conduce operațiuni combinate și complexe, la scară largă, adaugă el. Lipsa unei abordări cuprinzătoare a armelor combinate face forțele ucrainene mai vulnerabile la rachetele antitanc și artileria rusească, insistă analistul militar american.

Caracterul contraofensivei se va schimba probabil doar dacă va exista o abordare mai sistematică a străpungerii apărării rusești, provocând o degradare severă a moralului soldaților lui Putin. În caz contrar, vom asista în continuare la un război sângeros de uzură alimentat cu unități de rezervă, atrage atenția Gady.

Calitatea ofițerilor și subofițerilor ucraineni pare excelentă, iar moralul lor este ridicat. Totuși, există unele probleme de calitate în rândul bărbaților mai puțin apți și mai în vârstă, precizează analistul militar american.

Rușii țin cu dinții de teritoriile ocupate

În ceea ce privește forțele armate ale Rusiei, Gady afirmă că variază în privința calității. Uzura îi afectează puternic pe ruși, dar ei își apără bine pozițiile, după cum recunosc chiar și ucrainenii. Sunt adaptabili la nivel tactic și se apără în linii mari conform doctrinei sovietice/ruse.

În ciuda raționalizării, rușii dispun de muniție și par să aibă o acoperire ISR (informații, supraveghere, recunoaștere) destul de bună pe câmpul de luptă, notează Stefan-Franz Gady.

Rușii au capacitatea de a întârzia sau de a respinge atacurile ucrainenilor de dimensiunea unui pluton sau a unei companii, cu excepția cazului în care atacurile sunt mai bine coordonate și mai bine sincronizate pe o arie mai largă a liniei de front

Un aflux suplimentar de sisteme de arme (de exemplu rachete ATACMS, sisteme de apărare aeriană, vehicule de infanterie etc.), deși este important pentru susținerea efortului de război, probabil că nu va avea un impact tactic decisiv fără o adaptare și integrare mai eficientă, este de părere analistul militar.

Armata ucraineană este nevoită să sincronizeze și să adapteze mai bine tacticile actuale, fără de care echipamentele occidentale nu se vor dovedi decisive din punct de vedere tactic pe termen lung. Acest lucru se întâmplă, dar lent, constată Gady.

Analistul consideră că sprijinul occidental pentru Ucraina trebuie să continue, pentru că încă există percepția că ucrainenii pot duce o contraofensivă de succes.

Ucrainenii încă pot avea o contraofensivă de succes

The War Zone l-a contactat pe Gady pentru a aprofunda o parte din observațiile sale.

Marți, șeful Statului Major al Armatei SUA, Mark Milley, a declarat că statele care fac part din Coaliția Ramstein au antrenat 17 brigăzi de luptă și peste 63.000 de soldați ucraineni pentru contraofensivă.

Dar Ucraina întâmpină probleme în a executa manevre coordonate la scară largă din cauza termenelor de antrenament comprimate, este de părere analistul militar american.

Ucraina „probabil face o mulțime de operațiuni cu armament combinat la nivel de unități mai mici, dar cred că trebuie să extindă acest lucru”, subliniază el.

Cu toate acestea, Gady menționează că „niciuna dintre armate occidentale nu ar putea face cu adevărat acest tip de operațiuni, cu excepția Statelor Unite”. „Dar chiar și Forțelor Armate ale Statelor Unite le-ar fi foarte greu să treacă prin straturile defensive (create de ruși în estul și sudul Ucrainei, n. red.), deoarece nicio armată occidentală nu are în prezent vreo experiență” în acest sens, conchide el.

Perspectivele oferite de Gady și colegii săi oferă un sentiment mult mai sobru față de contraofensivă decât ceea ce rezultă din declarațiile oficiale de la Kiev și Pentagon, notează The War Zone.

Solicitat să-și rezume evaluarea, Gady a declarat: „Este o luptă crâncenă, caracterizată de rate ridicate de uzură. Forțele ucrainene obțin câștiguri progresive. Încă există potențial de succes militar pentru ucraineni”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?