Contraofensiva ucraineană. Oportunități și riscuri ce ar putea influența cursul războiului

Contraofensiva ucraineană. Oportunități și riscuri ce ar putea influența cursul războiului

După o contraofensivă ce a modificat linia frontului în nord-estul țării comandanții militari ucraineni sunt puși în fața unor alegeri ce ar putea determina cursul apropiat al războiului, scrie New York Times.

Moscova a încercat să întărească liniile defensive din nord-estul țării FOTO EPA-EFE

În ciuda reușitelor recente, comandanții ucraineni trebuie să cântărească bine dacă extind contraofensiva, ce oportunități de atac li se deschid odată cu retragerea forțelor ruse din nord-est și în ce ritm ar trebui să profite de ele, mai ales că se apropie sezonul rece.

După ce au alungat trupele ruse de pe porțiuni strategice întinse din regiunea Hakov, forțele armate ucrainene sunt într-o poziție bună să înainteze către Donbas, pe care armata rusă îl controlează în proporție de 90%. Cucerirea întregii regiuni Donbass a devenit prioritară pentru Moscova după eșecul suferit în regiunea Kiev, la începutul invaziei.

Dacă Rusia pierde teritoriile cucerite și aici, lovitura ar putea fi devastatoare pentru Rusia, care oricum s-a văzut obligată să-și deturneze obiectivele ambițioase inițiale.

Deși succesele ucrainene recente nu pot fi verificate independent, atât analiștii occidentali, cât și Pentagonul sunt de acord că, totuși, câștigurile militare sunt rapide și importante.

Riscuri

Asta nu înseamnă că armata ucraineană are de acum drumul lin, mai ales dacă vrea să-și extindă contraofensiva spre est: probleme de logistică legate de liniile lungi de aprovizionare ar putea expune unitățile ucrainene contraatacurilor ruse. De asemenea, în calea contraofensivei extinse stau două râuri, Oskil și Siverski Donețk, o conexiune între nordul și estul frontului, și unde rușii i-ar putea așteapta pe ucraineni.

Este opinia lui John Blaxland, profesor de studii de securitate la Universitatea Națională din Canberra, care adaugă că, totuși, nu este de așteptat în mod necesar o contrareacție rusă. Avantajul este însă de partea ucraineană care a câștigat un avânt semnificativ după seria de victorii rapide din jurul Harkov, un oraș de importanță strategică pentru frontul din est.

Acțiunea ofensivă a Ucrainei a fost „o străpungere rapidă menită să profite de pozițiile favorabile„ și de liniile rusești slab apărate de armata rusă, în inferioritate numerică pe acest front, spune Michael Kofman, directorul de studii ruse de la institutul de cercetare C.N.A. din SUA.

„În prezent Ucraina are opțiuni să exploateze avântul” recent spre Donbass, în timp ce armata rusă „se va afla în defensivă în viitorul previzibil”, a explicat el. Capacitatea armatei ucrainene de a recuceri peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu în doar câteva zile s-a bazat pe retragerea rusă care a vrut să evite să fie încercuită, mai ales în apropiere de orașul, la fel de important strategic, Izium.

Oportunități

Retragerile din regiunea Harkov și Izium, un nod feroviar, le-a creat ucrainenilor „abilitate de a se muta rapid” spre alte părți ale țârii. Totodată, forțele armate ale Ucrainei au avantajul numeric și capacitatea de a efectua „operațiuni pe mai mult decât o axă”, a spus Kofman, cu referire la contraofensiva separată dusă în sud, în apropiere de orașul Herson.

Faptul că Ucraina a avut capacitatea numerică de a ataca în două direcții este o realizare semnificativă, numai că pe noul front creat acum în regiunea Harkov armata ucraineană are o sarcină dublă: să se pregătească pentru noi avansuri și să-și fortifice pozițiile proaspăt câștigate.

Apărarea teritoriilor redobândite este deja o provocare in sine din punctul de vedere al resurselor necesare: localitățile trebuie curățate de explozibili, și cercetate pentru sabotori, iar echipamentele rusești securizate.

La fel ca și în cazul retragerii grăbite din jurul Kievului la începutul invaziei, rușii au părăsit în grabă pozițiile din Harkov lăsând în urmă cantități mari de echipamente – inclusiv tancuri. Captura este extrem de utilă forțelor ucrainene a căror muniție sovietică s-a epuizat în mare parte și care a rămas cu puține echipamente grele.

Totuși fereastra de oportunitate deschisă Ucrainei se închide rapid, în măsura în care rușii și-ar putea reface forța de luptă și consolida apărarea, astfel încât să se revină la războiul istovitor de artilerie.

De partea acealaltă, Rusia are încă avantajul superiorității numerice și al armamentului, Vladimir Putin dând recent asigurări că în timp ce își continuă neobosit asaltul, Rusia „nu a pierdut nimic și nici nu va pierde nimic”.

Luptele se mută în est și sud

În jurul Liman, un orășel din Donbas, forțele rusești apărate de tranșee par să fi respins recentele atacuri ucrainene. Spre sud-est, în apropiere de satul Piski, atacurile ucrainene păreau, de asemenea, să fi câștigat puțin teren, potrivit conturilor pro-ruse. Orașul Bahmut, aflat sub control ucrainean, tot în Donbas, este supus unui bombardament intens, inclusiv în centrul orașului.

Cu apărarea Rusiei la Harkov spulberată și cu trupele sale redistribuite în altă parte, ultimele linii de front rusești rămase - cele din Donbas și din sudul Ucrainei - constituie probabil locurile unde se vor desfășura de acum înainte restul luptelor terestre intense, estimează analiștii.

Moscova și-a demonstrat dorința de a pedepsi Ucraina pentru succesele sale militare recente, lansând rachete de croazieră asupra centralelor electrice și a substațiilor acestora din estul țării.

O reamintire deloc subtilă că în pofida unor bătălii câștigate, războiul este departe de a se fi încheiat, conchide NYT.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”