Contraofensiva Ucrainei ar putea intra într-o nouă fază după ce a primit muniție cu dispersie

Contraofensiva Ucrainei ar putea intra într-o nouă fază după ce a primit muniție cu dispersie

Analiștii militari spun că în cinci săptămâni forțele ucrainene au eliberat aproape aceeași suprafață de teritoriu capturat de Rusia în șase luni. În evaluarea conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că de la începutul contraofensivei din 4 iunie, forțele ucrainene au recucerit aproximativ 253 de kilometri pătrați de teritoriu.

Soldați ucraineni pe frontul de lângă Bahmut/FOTO: EPA/EFE

Grupul de analiză american a comparat avansul rusesc care s-a rezumat la 282 de kilometri de la 1 ianuarie.

ISW a citat, de asemenea, Statul Major ucrainean care a raportat că Ucraina a eliberat patru kilometri pătrați de teritoriu în direcția Bahmut în ultima săptămână.

Bahmut a fost capturat de forțele ruse, inclusiv de mercenari Wagner, în mai, după luni de lupte sângeroase. Atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierderi grele în bătălia pentru Bahmut, iar forțele Kievului încercă să elibereze orașul.

Oficialii militari spun că forțele ucrainene au făcut progrese în contraofensiva lor pe liniile de front din est și sud. Trupele de apărare sunt acum la granițele orașului Bahmut, capturat de Rusia în luna mai.

Contraofensiva ar putea trece într-o nouă etapă, după ce președintele Zelenski s-a întors de la Vilnius, cu promisiuni de ajutoare militare. Germania va asigura noi baterii Patriot, zeci de blindate ușoare și tancuri Leopard 1, și va instala o fabrică de blindate în vestul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene care operează în zona Tavria din sudul Ucrainei, Valeri Şerşeni, a declarat joi că armata ucraineană continuă să avanseze în sud. Trupele ucrainene au reuşit să obţină un succes parţial în ofensiva lor în direcţia Berdiansk. Ocupanţii ruşi opun o rezistenţă serioasă, spune el.

Întors de la Vilnius la Kiev, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor că ţările aliate din Occident vor oferi sprijin militar Kievului atât timp cât va fi necesar. Cu toate acestea, a afirmat el, totul va depinde de situaţia de pe câmpul de luptă, conform portalului Glavred.

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că forţele armate ucrainene îşi continuă ofensiva în zonele Bahmut (est), Melitopol şi Berdiansk (sud). Acestea au reuşit să obţină anumite succese în unele zone ale frontului. Bloggerii militari ruşi au scris, de asemenea, despre înaintarea trupelor ucrainene.

Ucraina a primit muniție cu dispersie de la Statele Unite

Ucraina a primit armament cu submuniţie de la Statele Unite, după ce preşedintele american Joe Biden anunţa săptămâna trecută că a luat ”decizia dificilă” de a aproba livrarea acestui tip ce armament controversat, declară un general ucrainean, Oleksandr Tarnavskii postului CNN.

”Tocmai l-am primit. Nu l-am folosit încă, dar poate schimba în mod radical” situaţia pe câmăul de luptă, anunţă generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii, comandantul Operaţiunii Tavria, într-un interviu acordat lui Alex Marquardt de la CNN.

”Inamicul înţelege că, prin primirea acestei muniţii, noi vom avea un avantaj. Inamicul va abandona partea de teren unde este posibil să folosim acest” armament, declară el.

Sosirea în Ucraina a armamentului american cu submuniţie nu a fost anunţată în mod oficial.

Conducerea de rang înalt urmează să decidă ”zonele din teritoriu în care poate fi folosit” armamentul cu submuniţie, anunţă Tarnavskii.

”Aceasta este o armă foarte puternică”, subliniază el.

Tarnavskii subliniază că folosirea armamentului cu submuniţie este interzisă în zone dens populate - în pofida faptului că sunt ocupate de armata rusă.

Statele Unite au anunţat că au primit garanţii scrise din partea Ucrainei cu privire la faptul că nu va folosi armamentul cu submuniţie american în zone în care se află civili şi că utilizarea acestui tip de armament urmează să fie monitorizată în vederea unei deminări ulterioare.

”Ruşii cred că-l vom folosi în toate zonele frontului”, declară el.

”Acest lucru este foarte greşit. Însă sunt îngrijoraţi”, adaugă generalul.

Washingtonul a anunţat că a luat decizia de livra Kievului muniţie cu dispersie, din cauza scăderii stocurilor ucrainene de muniţie de artilerie.

Livrarea acestui tip de armament este ”temporară”, a anunţat consilierul în probleme de securitate naţională de la Casa Albă Jake Sulivan.

”După ce (producţia de muniţie de artilerie) atinge un nivel unitar care poate satisface nevoile Ucrainei, nu va mai fi necesar să continumăm să livrăm armament cu submuniţie”, a anunţat marţi Sullivan, care a refuzat să prezinte vreun calendar în acest sens.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat