Controversă în Germania în legătură cu nominalizarea Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

Controversă în Germania în legătură cu nominalizarea Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

Veteranul politician german creştin-democrat Wolfgang Schaeuble a susţinut nominalizarea colegei sale din CDU Ursula von der Leyen pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, dar a criticat în acelaşi timp modul în care ea a fost propusă pentru această poziţie, informează DPA.

"Cred că Ursula von der Leyen poate fi un bun preşedinte al Comisiei", a spus Schaeuble, care este în prezent preşedintele Bundestagului, după ce a fost ministru de finanţe timp de opt ani.

El a făcut aceste afirmaţii pentru ediţia de vineri a cotidianului Augsburger Allgemeine.

Schaeuble a îndemnat Parlamentul European să o accepte pe Ursula von der Leyen, în prezent ministrul german al apărării, în calitate de candidat de compromis înaintat de liderii din UE în locul aşa-numitului candidat cap de listă (''Spitzenkandidaten'') care reprezintă marile blocurile politice din PE.

El s-a declarat de acord cu criticile conform cărora desemnarea a fost făcută peste capul membrilor Parlamentului European nou ales.

Se presupune că procesul candidatului cap de listă ar democratiza selecţia preşedintelui Comisiei Europene, permiţând PE să joace un rol mai mare.

Spre deosebire de Schaueble, şeful partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, principalul candidat al acestei formaţiuni radicale la alegerile europene din luna mai, a transmis clar că AfD nu o va susţine pe Ursula von der Leyen.

"Nu avem niciun motiv să votăm pentru von der Leyen", a spus el vineri la televiziunea publică ZDF. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 De citit!

4 Fenomen straniu în SUA

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…