Controversă în Germania în legătură cu nominalizarea Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

Controversă în Germania în legătură cu nominalizarea Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

Veteranul politician german creştin-democrat Wolfgang Schaeuble a susţinut nominalizarea colegei sale din CDU Ursula von der Leyen pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, dar a criticat în acelaşi timp modul în care ea a fost propusă pentru această poziţie, informează DPA.

"Cred că Ursula von der Leyen poate fi un bun preşedinte al Comisiei", a spus Schaeuble, care este în prezent preşedintele Bundestagului, după ce a fost ministru de finanţe timp de opt ani.

El a făcut aceste afirmaţii pentru ediţia de vineri a cotidianului Augsburger Allgemeine.

Schaeuble a îndemnat Parlamentul European să o accepte pe Ursula von der Leyen, în prezent ministrul german al apărării, în calitate de candidat de compromis înaintat de liderii din UE în locul aşa-numitului candidat cap de listă (''Spitzenkandidaten'') care reprezintă marile blocurile politice din PE.

El s-a declarat de acord cu criticile conform cărora desemnarea a fost făcută peste capul membrilor Parlamentului European nou ales.

Se presupune că procesul candidatului cap de listă ar democratiza selecţia preşedintelui Comisiei Europene, permiţând PE să joace un rol mai mare.

Spre deosebire de Schaueble, şeful partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, principalul candidat al acestei formaţiuni radicale la alegerile europene din luna mai, a transmis clar că AfD nu o va susţine pe Ursula von der Leyen.

"Nu avem niciun motiv să votăm pentru von der Leyen", a spus el vineri la televiziunea publică ZDF. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…