Controversatul Teodosie, cuvântare la un eveniment al Partidului Republican, formațiune apropiată de AUR. Cum explică Arhiepiscopia Tomisului

Controversatul Teodosie, cuvântare la un eveniment al Partidului Republican, formațiune apropiată de AUR. Cum explică Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Teodosie, cunoscut pentru poziționări controversate de-a lungul timpului, a participat sâmbătă la evenimentul de lansare al Biroului Politic Județean Constanța, al Partidului Republican din România. Formațiunea vrea să se alieze cu AUR pentru alegerile din 2024.

Arhiepiscopul Teodosie a trecut pe la evenimentul politic, fiind în drumul lui FOTO Arhivă

Prezența Arhiepiscopului Teodosie la eveniment a putut fi văzută atât în fotografi de la eveniment, dar și în unele înregistrări. După imaginele apărute în spațiul public, Arhiepiscopia Tomisului a venit cu un punct de vedere care neagă orice asociere a feței bisericești cu un partid sau altul.

Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formaţiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învăţătură (strict religios-moral). Rugăciunea şi cuvântul de învăţătură sunt obligaţie misionară a ierarhului, motiv pentru care nici o solicitare a unei organizaţii legale, mari sau mici, fie politice, fie apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul Tomisului”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Sursa citată menţionează că ÎPS Teodosie nu a făcut şi nu face politică partinică. „Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie nu a făcut şi nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului şi prevederile bisericeşti în vigoare. Prezenţa Înaltpreasfinţitului la întrunirile organizate de către formaţiuni sau persoane politice aparţinând întregului spectru de reprezentare, dând curs invitaţiei prealabile a acestora, se rezumă la transmiterea îndemnului general de a fi factori de pace, de moralitate şi de progres social, în respect faţă de valorile religioase, istorice şi culturale ale poporului român”, precizează Arhiepiscopia Tomisului.

Republicanii vor să meargă cu AUR în alegeri

Formațiunea Partidul Republican vrea ca la următoarele alegeri să fie pe liste comune cu reprezentanții AUR. De altfel, încă din 27 ianuarie era anunțată semnarea unui protocol de colaborare cu AUR.

AUR s-a aliat cu Republicanii!Într-o zi de mare sărbătoare pentru români, de Ziua Unirii Principatelor, Partidul Republican a semnat, la Iaşi, cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi Partidul Alianţa Naţional Ţărănistă protocolul de colaborare sub numele de Alianţa AUR.Acest protocol de colaborare este între trei partide suveraniste, având un obiectiv comun puternic acela de a repune România acolo unde merită şi îşi propune să câştige alegerile din 2024”, anunțat Partidul Republican la începutul anului.

Teodosie, declarații controversate

Anul trecut, chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, susţine, într-un interviu acordat unui radio, că Vladimir Putin este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte Athos şi la Ierusalim, iar românii îl văd ca „răufăcător”. „Nu-i negru” cum îl prezintă mass media, mai susţine ÎPS Teodosie.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie , într-o emisiune la Radio Dobrogea ,

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?