Controverse privind situația șefului serviciilor de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov

Controverse privind situația șefului serviciilor de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, ar fi fost rănit în timpul unui atac cu rachete rusești asupra sediului Direcției Principale de Informații din Kiev și se află acum într-un spital Bundeswehr din Berlin, susține Ria Novosti . Ukrainska Pravda relatează că informația este o știre falsă lansată de mașinăria de propagandă a Rusiei.

Kirilo BudanovFoto: Adi Iacob/ HotNews.ro

Ukrainska Pravda infirmă afirmațiile site-ului rus de stat Ria Novosti cu privire la rănirea lui Budanov

Mașina de propagandă rusă a transmis mass-mediei o știre falsă despre o rachetă care se presupune că a lovit clădirea Serviciului de Informații de Apărare a Ucrainei și l-a rănit grav pe șeful Serviciului de Informații pentru Apărare Kirilo Budanov, scrie sursa citată.

RIA Novosti citează un misterios „angajat al forțelor de securitate ruse” care se pare că a primit această informație de la „surse din informațiile ucrainene”.

Raportul spune că „Budanov a fost rănit la 29 mai în timpul unui atac rusesc asupra unei clădiri a departamentului său” și că „racheta a lovit biroul de lângă cel al lui Budanov”.

Dar zborul fanteziei nu s-a oprit aici. Propagandiștii au mai susținut că „după ce Budanov a fost rănit, a fost dus cu elicopterul la o bază militară din Rzeszów, Polonia. Un avion de american a zburat acolo special pentru a-l ridica și l-a dus pe șeful serviciilor secrete ucrainene în Germania”.

Reamintim că nu ar fi prima oară când Rusia ar lansa zvonuri și știri false. În mai, propaganda rusă a spus că generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, ar fi fost „lichidați”. Afirmațiile făcute de presa rusă au fost infirmate de Ucraina.

„În spaţiul informaţional rusesc circulă informaţii despre presupusa lichidare a comandanţilor noştri. Au existat trei anunţuri în acest sens în decurs de o săptămână. Vă anunţ că toţi sunt în viaţă”, a declarat viceministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, într-o postare pe Telegram.

----------------

Agenția de presă susține că o rachetă rusească ar fi nimerit aproape de biroul lui Budanov. Acesta ar fi fost scos de sub dărâmături și ar fi fost dus inițial în Polonia, iar ulterior a fost transportat într-un spital din Germania.

Informația nu a fost confirmată de autoritățile de la Kiev.

„Conform informațiilor primite de forțele de securitate ruse din surse din Direcția Principală de Informații a Ucrainei, Kirilo Budanov a fost rănit în timpul unei lovituri rusești, în dimineața zilei de 29 mai, asupra clădirii Direcției Principale de Informații situată pe insula Rybalskyi din Kiev. O rachetă rusă a ajuns în biroul vecin al biroului lui Budanov", a spus un angajat al agențiilor rusești de aplicare a legii, citând surse din Direcția Principală de Informații, pentru RIA Nosvosti.

Pe rețelele de socializare, conturile pro-ruse au distribuit pe 31 mai imagini în care clădirea GUR ar fi fost afectată de un atac, iar astăzi au fost reluate odată cu informațiile publicate de RIA. Imaginile au fost larg distribuite pe 31 mai pe Twitter.

Șeful spionajului militar al Ucrainei, Kirilo Budanov, a apărut, într-un clip video, publicat în data de 11 iunie, în care tace timp de aproape 30 de secunde. La final, video-ul este însoțit de textul: Planurile iubesc liniștea.

Nu este clar însă când anume a fost făcută această înregistrare. Ultima data Budanov a apărut în public în data de 29 mai, notează Ziarul.md .

Budanov, una dintre țintele prioritare ale serviciilor secrete rusești

Cotidianul american The Washington Post nota într-un articol publicat la sfârșitul lunii ianuarie pe baza intervieverii mai multor surse că Budanov ar fi fost ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale serviciilor secrete ruse, atât înainte cât și după izbucnirea războiului din Ucraina.

Se crede că la acest capitol generalul ucrainean ar fi întrecut doar de către președintele Volodimir Zelenski. Zelenski ar fi supraviețuit la peste 12 tentative de ucidere a acestuia de către forțele ruse de la începutul războiului.

Potrivit surselor citate de presa americană, Budanov este una dintre țintele principale ale Rusiei deoarece Kremlinul îl consideră responsabil pentru avarierea gravă a Podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea în luna octombrie a anului trecut.

În data de 21 aprilie a acestui an un tribunal militar din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzându-l de organizarea unor „atacuri teroriste” pe teritoriul Rusiei.

Budanov a povestit cum a fost rănit în Donbas

Generalul Kirilo Budanov a povestit și despre o rană gravă pe care a suferit-o în timpul unei operațiuni în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși luptă împotriva forțelor Kievului din 2014.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The New Voice of Ukraine el a spus că în total a fost rănit de 3 ori în timpul unor operațiuni speciale, dar că una dintre răni, provocată de o mină, i-a amenințat viața după ce o bucată de șrapnel i-a ajuns în torace.

„E imposibil să o scot din corp, e periculos. Mi-a fost străpuns spatele și gâtul. Am trecut singur prin prima linie, cu adrenalină, vreo 5 kilometri, apoi am căzut epuizat. Rana a fost gravă, dar în principiu poți trăi”, a relatat el, fără a preciza anul când a fost rănit.

Budanov, un absolvent al Academiei Forțelor Terestre din Odesa, a participat la operațiuni în Donbas încă din 2014, anul anexării ilegale a Crimeii de către Rusia și a declanșării războiului separatist din estul Ucrainei.

În 2019 el a supraviețuit unei tentative de asasinat la adresa sa, după detonarea prematură a unui dispozitiv exploziv plasat sub mașina lui. În 2020 el a fost numit de președintele Volodimir Zelenski șef adjunct al Direcției Principale de Informații, serviciul de informații al armatei ucrainene, iar apoi mai târziu în cursul aceluiași an director al acestuia.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”