Convenția democrată se deschide într-o atmosferă de scandal (sinteză)

Convenția democrată se deschide într-o atmosferă de scandal (sinteză)

Convenția democrată, care urmează să o numească oficial pe Hillary Clinton candidată pentru Casa Albă, se deschide luni la Philadelphia (nord-estul SUA) într-o atmosferă de scandal după ce președinta partidului și-a anunțat demisia, comentează AFP.

Debbie Wasserman Schultz, a cărei poziție fusese fragilizată de scurgerea în presă a unor e-mailuri interne, și-a anunțat duminică demisia de la președinția Partidului Democrat din SUA.

Democrații intenționează totuși să profite de această convenție pentru a prezenta imaginea unui partid unit și pregătit să lupte pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, spre deosebire de Convenția de învestitură republicană care l-a desemnat pe Donald Trump în 21 iulie.

Regia acestei convenții, la care participă mii de delegați democrați veniți din toate colțurile SUA, a fost afectată de publicarea de către site-ul Wikileaks a circa 20.000 de mesaje interne ale înalților responsabili ai partidului.

Unele dintre aceste mesaje, făcute publice vineri, par să indice un partid decis în favoarea lui Hillary Clinton încă din alegerile primare, ceea ce senatorul Bernie Sanders și susținătorii săi nu au încetat să denunțe.

Acesta din urmă, finalist învins în alegerile primare de Hillary Clinton, urmează să țină un discurs luni, în prima zi a reuniunii.

În cursul ultimelor luni, tabăra Sanders nu a încetat să solicite demisia lui Debbie Wasserman Schultz de la conducerea partidului.

Ea și-a anunțat demisia în cele din urmă printr-un comunicat duminică, cu 24 de ore înainte de deschiderea convenției. "Cel mai bun mod pentru mine de a îndeplini acest obiectiv (alegerea lui Hillary Clinton ca președinte) este să demisionez din funcția de președinte al partidului, la sfârșitul convenției", a declarat ea.

Cu câteva ore mai devreme, Sanders criticase din nou atitudinea părtinitoare a partidului în alegerile primare, pe care el le-a considerat întotdeauna nedrepte pentru un "outsider" ca el însuși. "Partidul a ales să fie de partea dnei Clinton încă din prima zi", a declarat el pentru NBC.

Dar senatorul din Vermont a ales să nu facă din această controversă un casus belli."Efortul meu în această zi este de a face ca Donald Trump să fie învins și să fie aleasă Hillary Clinton", a spus el.

Anturajul lui Hillary Clinton a sugerat, de altfel, că hackerii ruși suspectați că ar fi sustras mesajele au făcut-o pentru "a-l ajuta pe Donald Trump". "Este alarmant", a spus directorul său de campanie, Robby Mook, pentru ABC.

În pofida caniculei, centrul orașului Philadelphia a fost ocupat de duminică de mii de manifestanți, mult mai numeroși și mai bine organizați decât grupurile care protestaseră în timpul Convenției republicane la Cleveland.

O mare manifestație a reunit mai multe mii de persoane favorabile energiilor regenerabile și care cereau interzicerea fracturării hidraulice, printre alte sloganuri ecologiste.

Tricouri și pancarte pro-Sanders erau omniprezente și sute de susținători neconsolați ai perdantului primarelor au defilat zgomotos.

Numeroși erau cei care vedeau în scurgerea Wikileaks validarea suspiciunilor lor. "Mesajele probează ceea ce se știa demult", afirmă Dora Bouboulis, originară din Vermont, care purta o inscripție "Șefii partidului au trucat alegerea".

Dar, în general, alegătorii lui Sanders o susțin în majoritate pe dna Clinton, potrivit sondajelor.

Tot ceea ce Partidul Democrat poate reuni ca staruri, în special președintele american în exercițiu Barack Obama și fostul președinte Bill Clinton, vor susține discursuri în cele patru zile ale convenției, care se va desfășura în sala de hochei și de baschet Wells Fargo Center.

Oratorii vor elogia experiența și competența lui Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă, senatoare și ex-secretar de stat, și vor denunța discursul de divizare al lui Donald Trump.

"Săptămâna viitoare, la Philadelphia, vom oferi o viziune foarte diferită a țării noastre", promisese Hillary Clinton, 68 de ani, în cursul unui miting sâmbătă, la Miami (sud-est) împreună cu candidatul la funcția de vicepreședinte, senatorul de Virginia Tim Kaine. "Vom construi punți, nu ziduri, vom dezvolta diversitatea care a făcut măreția țării noastre".

Bernie Sanders a obținut mai multe concesii, în special reforma sistemului "superdelegaților", acești delegați nelegați de rezultatele alegerilor primare. Numărul lor ar urma să fie redus cu circa două treimi la viitoarele alegeri în 2020.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...