Cooperativa Ţara Mea: Preţul coşului de Paşti să rămână în limite responsabile, marjele peste 15% sunt nejustificate

Cooperativa Ţara Mea: Preţul coşului de Paşti să rămână în limite responsabile, marjele peste 15% sunt nejustificate

Valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte a crescut semnificativ faţă de anul trecut, însă marjele peste 15% sunt total nejustificate, consideră reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.

Potrivit acestora, în timp ce toată piaţa înregistrează creşteri de aproximativ 50%, Cooperativa Ţara Mea a păstrat marje de 10% şi a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari.

"Aşa cum era de aşteptat, valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paste de anul acesta a crescut cu cel puţin 50% faţă de anul trecut. Creşterea este cauzată de majorarea preţurilor materiilor prime şi inflaţiei, însă marjele peste 15% sunt complet nejustificate. Preţurile mărite artificial vor genera importuri masive. Este momentul să luăm măsuri pe termen lung şi să fim responsabili. Costurile de producţie sunt cu 10% mai mari. Dar intermediarii profită, întreg lanţul profită să ridice preţurile fără să se gândească la consecinţe", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit sursei citate, singurele zone care au într-adevăr dreptate sunt cele din zootehnie, unde furajul a crescut cu 1.1 şi 1.2, iar preţul ambalajelor cu 30%, în urma costurilor crescute la energie. Dacă aceste produse se regăsesc direct în preţul de la raft, la păşunatul liber nu există nici o motivaţie, subliniază reprezentaţii Cooperativei Ţara Mea.

Ei au arătat, în context, că făina a crescut de la 0.8 la 1.4, laptele a ajuns la 2.2 de la 1.6 şi toate aceste majorări vin din preţul furajului, iar majorările din preţul ambalajului vin din costul la energie. Preţul la abator s-a mărit cu maximum un dolar, din cauza preţului la curent. Preţul roşiei s-a dublat, dar producătorii spun că acesta trebuie echilibrat şi nu ar trebui să depăşească 8 lei.

"Deşi au crescut preţurile la azot, legumicultorii români nu dau cu azot, dau cu balegar. Sau aşa ar trebui. Acum costă remorca de bălegar dublu faţă de anul trecut. E momentul să ne liniştim, să fim responsabili. Bietul producător român care astăzi încearcă să profite de o criză generală este exact cel care va plânge mâine, când piaţa intră în colaps", a declarat Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei Ţara Mea.

Pe de altă parte, preţul cărnii de miel a început să crească încă de la începutul anului, iar conducerea Cooperativei Ţara mea trage un semnal de alarmă şi spune că această creştere este una nejustificată ce nu va face decât să aducă o criză atât în magazine cât şi în fabrici sau abatoare.

"Am refuzat categoric să aducem carne de miel. Preţul corect la raft trebuie să fie maximum 35 de lei. Nu are nici un motiv să crească preţul la miel. Mielul mănâncă lapte de la oaie, iar oaia mănâncă iarbă. Nu există costuri crescute pe acest segment. Nu s-au mărit taxele la APIA pentru păşune şi nu ai nevoie de curent sau de gaz ca să creşti oi. Toate creşterile din acest moment sunt nişte exagerări crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limită. Cooperativa Ţara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri, pentru că generăm artificial o criză mai mare decât exista deja", a mai precizat Burculescu.

Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România şi are peste 5.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie. Produsele Ţara Mea se găsesc în magazinele Kaufland, Penny, Cora şi pe platforma freshful.ro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale