Coordonarea între forțele irakiene și cele kurde este foarte bună, potrivit Pentagonului

Coordonarea între forțele irakiene și cele kurde este foarte bună, potrivit Pentagonului

Coordonarea între forțele guvernamentale irakiene și cele kurde în ofensiva de recucerire a orașului Mosul (nordul Irakului) de la gruparea teroristă Stat Islamic (SI) este foarte bună, potrivit Departamentului Apărării al Statelor Unite, transmite miercuri agenția EFE.

"Nivelul de coordonare și cooperare pe care l-am văzut între kurzi și forțele de securitate irakiene a fost unul foarte bun. Conlucrează foarte bine, colaborând în maniera în care ne dorim să o facă", a afirmat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Conform lui Davis, circa 18.000 de soldați irakieni și circa 10.000 de kurzi peshmerga încearcă să cucerească orașul de la cei circa 5.000 de luptători pe care SI îi are în Mosul, bastion al grupării în Irak, cucerit de grupul jihadist în iunie 2014.

Davis a exclus posibilitatea implicării în luptă a americanilor desfășurați în zonă pentru consultanță (între 100 și 200, potrivit Pentagonului).

"Pentru a fi clar, miile de unități care vor elibera Mosulul sunt irakiene", a spus el, într-un comunicat difuzat în ultimele ore și în care s-a arătat convins de victoria finală asupra SI în al doilea oraș al Irakului.

"Nu putem prezice cât va dura să învingem SI la Mosul, dar suntem siguri că vom reuși", a afirmat purtătorul de cuvânt, care a amintit că deja sate din preajma orașului au fost recucerite, iar acolo au fost deplasați circa 2.000 de polițiști irakieni.

În timpul primelor ore ale ofensivei, militanții SI au incendiat cauciucuri și ulei pentru a restrânge vizibilitatea avioanelor care bombardau orașul și a-și putea astfel ascunde mișcările, a arătat Davis.

Purtătorul de cuvânt militar a explicat de asemenea că jihadiștii folosesc atacatori sinucigași contra forțelor guvernamentale și kurde, ca și execuția unor civili îmbrăcați în uniforme militare irakiene, pentru a teroriza populația din Mosul.

În ciuda acestor obstacole, Davis a asigurat că deja s-au făcut "multe progrese".

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...