Copiii concepuţi de taţi cu vârste înaintate au un risc mai mare de probleme de sănătate la naştere (studiu)

Copiii concepuţi de taţi cu vârste înaintate au un risc mai mare de probleme de sănătate la naştere (studiu)

Copiii ai căror taţi au vârsta de cel puţin 45 de ani prezintă un risc mai mare de apariţie a unor probleme de sănătate la naştere, conform unei cercetări efectuată în Statele Unite care a analizat peste 40 de milioane de naşteri, citată miercuri de Press Association.

Copiii concepuţi de taţi mai în vârstă au fost cu 20,2 grame mai uşori la naştere şi au prezentat un risc cu 14% mai mare de greutate mică la venirea pe lume (2,5 kilograme) în comparaţie cu cei concepuţi de taţi cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, se arată în studiul publicat în British Medical Journal (BMJ).

De asemenea, bebeluşii ai căror taţi aveau cel puţin 45 de ani prezentau un risc cu 14% mai mare de internare la o unitate neonatală de terapie intensivă. Totodată, aceştia au venit pe lume, în medie, cu 0,12 săptămâni mai devreme şi aveau un risc cu 14% mai mare de a fi prematuri în comparaţie cu cei concepuţi de taţi mai tineri, potrivit concluziilor cercetării.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California a evaluat date prelevate de la 40.529.905 copii născuţi vii în Statele Unite între anii 2007 şi 2016.

Cercetătorii au subliniat importanţa studiului precizând că acesta oferă informaţii rare cu privire la impactul pe care îl poate avea vârsta tatălui asupra copilului în condiţiile în care femeile sunt de mulţi ani încurajate să nu amâne aducerea pe lume a bebeluşilor din cauza riscurilor asupra sănătăţii şi a complicaţiilor medicale.

Deşi riscurile absolute asociate conceperii copiilor de taţi mai vârstnici rămân scăzute, descoperirea ''subliniază importanţa'' includerii datelor referitoare la bărbaţi la momentul investigării implicaţiilor la nivelul sănătăţii publice a creşterii vârstei parentale.

''S-a estimat că un număr semnificativ a acestor urmări negative la naştere pot fi prevenite dacă taţii mai vârstnici au ales să aibă copii înainte de 45 de ani'', se arată în raport.

''Riscurile asociate cu vârsta parentală avansată ar trebui incluse în discuţiile privind planificarea familială şi la şedinţele de consiliere (pentru sănătate) reproductivă''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”