Copiii din Olanda, sfătuiți să nu înghită spuma mării din cauza contaminării cu „substanțe eterne”

Copiii din Olanda, sfătuiți să nu înghită spuma mării din cauza contaminării cu „substanțe eterne”

Guvernul olandez a emis un avertisment public, îndemnând oamenii să împiedice copiii și animalele de companie să înghită spuma mării, după ce un studiu a arătat prezența așa numitelor "substanțe eterne" (PFAS).

Spuma mării conține așa numitele „substanțe eterne” periculoase pentru oameni FOTO Shutterstock

După cercetări asupra spumei de la malul mării din Belgia, care au arătat o concentrație ridicată de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) - folosite pe scară largă pentru proprietățile lor de impermeabilizare, dar dificil de distrus - Institutul olandez de sănătate publică RIVM a făcut studii pe coastă în Zeeland și în nordul și sudul regiunii Holland, în aprilie și august.

Studiul a relevat că, deși nu la fel de semnificative precum "concentrațiile foarte mari" descoperite de Institutul flamand pentru cercetare tehnologică într-o mostră de la stațiunea belgiană Knokke, spuma mării din stațiunile populare din Olanda, printre care Egmond, Katwijk, Scheveningen, Texel și Zandvoort, are nivele comparabile de PFAS cu cele din Belgia.

Substanțele chimice sintetice PFAS au fost asociate cu efecte toxice asupra sistemului imunitar uman, anumitor tipuri de cancer, probleme de fertilitate și riscuri pentru fauna sălbatică .

"Este prudent să faci duș după înot, să îți speli mâinile înainte de masă și să nu lași copiii și animalele de companie să înghită spuma mării", a declarat ministrul gestionării apei, Mark Harbers, într-un briefing parlamentar marți.

"RIVM a stabilit anterior că oamenii din Olanda sunt deja prea expuși la PFAS. O cantitate mare provine din alimente și apă potabilă. Orice modalitate prin care oamenii ingerează mai mult PFAS nu este în regulă, inclusiv prin spuma mării", a mai spus ministul

El a mai afirmat că nu sunt necesare măsuri privind înotul în mare, deoarece nivelurile din apă sunt "mult mai scăzute".

RIVM a declarat într-un comunicat de presă că nu este clar ce înseamnă prezența substanțelor chimice în spumă "pentru sănătatea înotătorilor, surferilor sau oamenilor care merg pe plajă" din cauza lipsei de date despre expunere și niveluri de risc acceptabile.

Conform studiului olandez, care a măsurat concentrațiile din spumă acolo unde era disponibilă, "la fel de multe PFAS apar în spuma mării olandeze decât s-au măsurat în spuma mării flamande, cu excepția unei mostre din Knokke în care au fost găsite concentrații foarte mari de PFAS".

Ce sunt „chimicalele eterne” sau PFAS

PFAS sunt folosite în diverse produse, de la îmbrăcăminte impermeabilă și cosmetice până la spumă de stingere a incendiilor și cutii de pizza.

Unele astfel de substanțe sunt interzise, dar există preocupări cu privire la nivelurile din mediu, deoarece legăturile carbon-fluor care fac substanțele atât de utile rezistă și la degradare.

Luna trecută, s-a dezvăluit faptul că 17 dintre cele 18 companii de apă din Anglia au găsit PFAS în sursele de apă potabilă, inclusiv substanța chimică cu restricții largi PFOS în apă brută, netratată, cu de 18 ori peste limita admisă pentru apa potabilă.

Anul trecut, RIVM a remarcat că guvernul olandez a restrâns limitele de apă potabilă pentru PFAS, după ce s-a constatat că acestea sunt "mai periculoase pentru sănătate decât se credea anterior".

Flandra recomandă oamenilor să nu se joace în spuma mării, să nu înghită și să facă un duș după plajă. Uniunea Europeană ia în considerare restricții la scară largă pentru PFAS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB