Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune, ca răspuns la manevrele militare americano-sud-coreene

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune, ca răspuns la manevrele militare americano-sud-coreene

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune în largul coastei sale de est, a anunţat joi Ministerul sud-coreean al Apărării, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

Rachetă lansată în Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Cele două rachete balistice au căzut în apele din zona economică exclusivă a Japoniei, potrivit Ministerului japonez al Apărării. Premierul japonez Fumio Kishida a precizat la rândul său că rachetele nu au produs pagube, dar a condamnat puternic acţiunea Phenianului, căruia guvernul de la Tokyo i-a transmis un "protest ferm", anunță Agerpres.

Coreea de Nord recurge cu regularitate la astfel de tiruri cu rachete în regiune, de fiecare dată condamnate de vecinii săi Coreea de Sud şi Japonia, ţări aliate ale SUA.

Ultima lansare survine după ce Phenianul a emis un protest referitor la manevrele militare pe care Coreea de Sud şi SUA le-au desfăşurat împreună. Aceste manevre au fost organizate ca o demonstraţie de forţă după ce lansarea eşuată luna trecută a unui satelit de spionaj nord-coreean a amplificat tensiunile în regiune.

După anunţarea acestor exerciţii, Coreea de Nord a transmis că forţele sale vor răspunde sever "oricărui fel de proteste sau provocări ale inamicilor" şi a avertizat că este "inevitabilă" o reacţie a sa faţă de aceste manevre despre care Phenianul a mai estimat că escaladează tensiunile militare în regiune.

Lansarea celor două rachete a avut loc în timp ce consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, se află la Tokyo pentru întâlniri cu omologii săi japonez şi sud-coreean, aceştia convenind ca SUA, Coreea de Sud şi Japonia să colaboreze în continuare pentru ca Phenianul să renunţe la programul său de arme nucleare.

Eforturile diplomatice de atenuare a tensiunilor în peninsula coreeană sau de a convinge Phenianul să renunţe la arsenalul său nuclear şi la dezvoltarea acestuia au eşuat până în prezent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat