Coreea de Nord a lansat luni „mai multe” rachete balistice, afirmă Coreea de Sud. Acuzații vin și din partea Japoniei

Coreea de Nord a lansat luni „mai multe” rachete balistice, afirmă Coreea de Sud. Acuzații vin și din partea Japoniei

Coreea de Nord a lansat luni „mai multe” rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre marea din largul coastei sale estice, a anunțat armata sud-coreeană, Seulul calificând acest lucru drept o amenințare gravă la adresa stabilității în peninsula coreeană, potrivit Reuters .

Rachete balistice lasate de Coreea de Nord spre Marea Japoniei. FOTO arhivă EPA EFE

Potrivit unei alerte a guvernului japonez și a pazei de coastă a Japoniei, Coreea de Nord a tras ceea ce părea a fi o rachetă balistică. Proiectilul ar fi aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a precizat postul de televiziune NHK.

Șeful Statului Major al armatei sud-coreene a declarat că Nordul a lansat ceea ce suspectează a fi mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, din apropierea capitalei sale, Pyongyang. Rachetele au zburat aproximativ 300 de kilometri și au aterizat în mare.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat luni că este la curent cu lansarea rachetei balistice, adăugând că nu a evaluat nicio amenințare imediată la adresa personalului, teritoriului sau aliaților SUA în urma lansării rachetei.

Rapoartele privind lansarea au venit în timp ce Coreea de Sud a declarat că cel mai înalt ofițer militar al său, amiralul Kim Myung-soo, l-a primit luni pe comandantul Comandamentului Spațial al SUA, generalul Stephen Whiting, pentru a discuta despre dezvoltarea de sateliți de recunoaștere ai Nordului și despre cooperarea militară în creștere între Pyongyang și Moscova.

După un summit între liderii celor două țări desfășurat în septembrie, Coreea de Nord a fost suspectată că a furnizat arme și muniții Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, deși ambele țări neagă această afirmație

Se crede că, după ce a reușit să pună pe orbită un satelit de recunoaștere în noiembrie, Coreea de Nord se pregătește să lanseze un alt satelit de spionaj.

Coreea de Nord a lansat, săptămâna trecută o rachetă de croazieră strategică

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a anunțat că a lansat o rachetă de croazieră strategică pentru a testa un focos de mari dimensiuni, precum și o nouă rachetă antiaeriană.

La începutul lunii aprilie, lansase și noua rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune, ca parte a dezvoltării de rachete cu combustibil solid pentru toate gamele arsenalului său, supervizată de liderul său, Kim Jong Un .

„Coreea de Nord mizează pe dezvoltarea rapidă a armelor, nu doar pentru un avantaj militar, ci și pentru legitimitatea politică tehnonaționalistă a regimului Kim”, a declarat profesorul Leif-Eric Easley de la Universitatea Ewha din Seul.

Sfidarea interdicții Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite

Coreea de Nord a sfidat o interdicție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind dezvoltarea rachetelor balistice, respingând rezoluțiile Consiliului ca fiind o încălcare a dreptului său suveran de a se apăra.

Rusia și-a exercitata luna trecută dreptul veto la reînnoirea anuală a monitorizării sancțiunilor impuse împotriva Coreei de Nord, ceea ce a determinat oficialii americani și sud-coreeni să acuze Moscova că încurajează Pyongyangul.

China s-a abținut de la votul din Consiliul de Securitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro