Coreea de Nord ameninţă să intre din nou în zonele de frontieră demilitarizate cu Sudul

Coreea de Nord ameninţă să intre din nou în zonele de frontieră demilitarizate cu Sudul

Armata nord-coreeană a ameninţat să-şi reinstaleze trupele în zonele de frontieră cu Sudul care au fost demilitarizate anterior în virtutea unor acorduri intercoreene, potrivit unui comunicat oficial dat publicităţii marţi, citat de DPA şi Yonhap.

Tensiunile au escaladat după ce militanţi sud-coreeni ar fi paraşutat circa 50.000 de pliante de propagandă antiguvernamentală în Coreea de Nord.

Astfel de campanii caută în general să-i încurajeze pe nord-coreeni să-şi răstoarne guvernul, notează DPA.

Coreea de Nord examinează un plan "ca armata să ocupe din nou poziţii în zonele demilitarizate (în virtutea unui acord intercoreean) pentru a transforma linia frontului într-o fortăreaţă şi a spori şi mai mult vigilenţa militară împotriva Sudului", conform comunicatului armatei nord-coreene, citat de agenţia de presă oficială KCNA.

Nu este clar la ce zone se referă exact textul, notează DPA.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, ar putea fi vorba de zonele din jurul oraşului de la frontiera vestică Kaesong şi Muntele Kumgang de pe coasta de est, de unde Nordul şi-a retras anterior trupele pentru realizarea unor proiecte comune, în prezent îngheţate.

Phenianul a cerut Seulului să ia măsuri împotriva campaniei de trimitere a pliantelor care îl critică pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat odată cu trimiterea de pliante, Phenianul a ameninţat să taie toate liniile de comunicare cu Coreea de Sud, să închidă biroul de legătură de-a lungul frontierei comune şi să se retragă dintr-un acord militar cu Seulul.

Kim Yo Jong, influenta soră mai mică a liderului nord-coreean, a ameninţat cu riposta Coreei de Nord şi a declarat că Phenianul ar trebui "desigur să rupă relaţiile" cu Coreea de Sud. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei zodii care ar putea câștiga la Loto înainte de Paște. Ei s-ar putea bucura de Iepuraș mai devreme

2 VIDEO Victoraș Micula nu bea Frutti Fresh: Nu îmi plac. Vi le-am dat vouă, să fac bani, dar nu-s prost să le consum

3 Scandal sexual în Austria după ce o pictoriță, proaspăt căsătorită, a chemat doi tineri în atelier

4 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

5 Scandalul sexual din armata Rusiei ia proporții